Extern

Angela Merkel a cerut eliberarea lui Alexei Navalny. Cum a refuzat Vladimir Putin

Alexei Navalny, principalul opozant al lui Vladimir Putin, se află în continuare, în închisoare. Cazul său a determinat un impact puternic în plan mondial și a stârnit diverse racții din partea liderilor statelor influente. Angela Merkel a avut o poziție pe marginea acestui subiect, chiar într-o întâlnire cu președintele Federației Ruse.

În această săptămână, Angela Merkel și Vladimir Putin au discutat pe diverse teme de actualitate, precum criza din Afganistan, relațiile economice dintre Germania și Rusia, dar și despre Alexei Navalny. Cancelarul german a ridicat problema în discuție, dar nu a avut succes, iar concluzia a fost că nici americanii și nici nemții nu reușesc să-l scoată din spatele gratiilor pe Navalny.
Răspunsul categoric al lui Vladimir Putin
Merkel a explicat într-o conferință de presă comună cu Putin cum au decurs discuțiile. La un an de zile de când Navalny a fost otrăvit și în cele din urmă a scăpat miraculos, cancelarul Germaniei i-a cerut lui Putin eliberarea politicianului incomod, aflat în spatele gratiilor.

„Încă o dată i-am cerut președintelui rus eliberarea lui Alexei Navalny și am spus clar că voi continua acest lucru”, a declarat Merkel, la Moscova, potrivit Le Figaro.

Putin nu a cedat și nici nu pare să aibă astfel de gânduri pe viitor. El i-a explicat lui Merkel că Navalny nu este un deținut politic, deci nu a fost încarcerat pentru „activitățile sale politice”, ci pentru „o infracțiune criminală față de parteneri străini”.

Opozantul lui Putin a fost arestat în ianuarie 2021, imediat cum s-a întors din Germania, unde a fost tratat în urma otrăvirii cu agent neurotoxic de tip noviciok. Navalny a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pentru fraudă.

sursa