Actualitate

Anunt de ultima ora!-Peste 10 milioane de romani vor fi afectati de aceasta decizie

Anunt BOMBA Peste 10 milioane de romani vor fi afectati de aceasta decizie

Anunt de ultima ora de la CNAS! Cu toate ca unii romani nici macar nu si-au ridicat vechile carduri de sanatate, iar altii nu le-au validat – anul acesta vor primi altele. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca va tipari carduri noi, deoarece unele documente vor expira.

Romanii detin peste 14 milioane de carduri de sanatate, dintre care aproape doua milioane nu au fost inca activate de titulari”- potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Primele carduri emise isi pierd anul acesta valabilitatea, asa incat vor fi inlocuite cu altele noi.

Asiguratii le vor primi tot prin intermediul Postei Romane, iar daca nu le vor sosi la timp vor putea utiliza vechile carduri.
Reprezentantii angajatilor din sistemul sanitar au reusit sa obtina o mica victorie pentru salariatii care au primit salarii mai mici fata de lunile anterioare sau nu li s-a acordat nici procentul minim de sporuri.

Este vorba de peste 500 de angajati din spitalele iesene, majoritatea personal auxiliar, biologi, chimisti, o parte din asistentii medicali etc. Dupa cum au spus reprezentantii Sindicatului Sanitas, se urmareste eliminarea situatiilor generate de obligativitatea incadrarii in procentul de 30% pe ordonator principal de credite, care a dus la situatii paradoxale, in care sporurile acordate angajatilor din spitalele de importanta nationala sau cele cu larga adresabilitate sunt mai mici decat in spitalele de mici dimensiuni.

Astazi (ieri – n.r.) sau cel tarziu maine (marti, 17 aprilie 2018 – n.r.) trebuie sa primim o circulara de la Ministerul Sanatatii pentru a rezolva problema angajatilor care au primit bani mai putini si pentru cei care nu au putut sa li se acorde nivelul minim de sporuri. Exista o prevedere legala prin care unitatile medicale pot acorda din venituri proprii doua salarii minime brute pe tara. Un astfel de salariu este de 3.000 lei. Nu cred ca va primi cineva un salariu sau doua brute minime pentru ca sumele pe care le-au pierdut angajatii la salariu sunt cuprinse intre 400 si 1.300 lei. Astfel, cei peste 500 de salariati vor primi salariile la nivelul lunii februarie 2018 si li se vor restitui sumele de bani care le-au fost taiate din salariu sau, dupa caz, li se va acorda nivelul minim din grila. Angajatii ar trebui sa-si primeasca banii in urmatoarele zile„, a declarat Iulian Cozianu, presedintele

Sindicatului Sanitas Iasi. De asemenea, reprezentantii angajatilor din sanatate au cerut revizuirea regulamentului de sporuri si pana la sfarsitul lunii mai 2018 sa apara un nou regulament.

In noul regulament de sporuri sa fie stabilit un procent fix pentru fiecare specialitate. Totodata, dorim sa se tina seama si de nivelul spitalului. De exemplu, un spital de gradul unu sa aiba sporuri mai mari decat un spital de gradul patru. Deocamdata, protestele din sanatate au fost suspendate, dar vom avea saptamanal intalniri la Federatie si se strang in continuare semnaturi pentru declansarea grevei generale„, a spus presedintele Sanitas Iasi.

Bzi.ro