Extern

Bani de la stat 3000 euro,pentru creşă şi grădiniţă

Românii care trăiesc şi muncesc în Italia trebuie să ştie că programul „Bonus nido” (bonusul de creșă) a fost prelungit de Guvernul Meloni și pentru anul 2023.

Acesta reprezintă o contribuție destinată părinților copiilor cu vârste sub trei ani pentru a contribui la plata taxelor de grădiniță publică sau privată sau a sprijinului la domiciliu (a bonelor, în cazul copiilor care nu pot merge la grădiniță).
Bonusul de creșă 2023 prevede o sumă maximă de 3.000 de euro pe an, pe baza declarației de venit (ISEE)
După depunerea cererii, acesta se plătește direct de către INPS părinților copiilor cu vârsta sub trei ani și are scopul de a ajuta familiile cu următoarele cheltuieli:

 • plata taxelor de creșă sau grădiniță atât publice, cât și private;
 • plata formelor de sprijin la domiciliu în cazul copiilor sub trei ani, care nu pot frecventa grădinițele deoarece suferă de patologii cronice
 • grave (contribuție pentru introducerea formelor de sprijin la domiciliu).

Mai exact, iată sumele maxime care pot fi obținute:

 1. familiile cu venit de până la 25.000 de euro pe an – bonus de 3.000 EUR (suma maximă lunară plătibilă este de 272,73 EUR pentru 11 luni);
 2. familiile cu venit între 25.001 euro și 40.000 – bonus anual de 2.500 euro (suma maximă lunară plătibilă este de 227,27 pentru 11 luni);
 3. familiile cu venit peste 40.001 euro – bonus de 1.500 euro (suma maximă lunară plătibilă este de 136,37 pentru 11 luni).

Trebuie menţionat faptul că această contribuție lunara nu poate fi niciodată mai mare decât cheltuielile efectuate pentru plata taxei de grădiniță.
„Bonus nido” 2023 poate fi solicitat de către părintele unui copil de până la trei ani născut sau adoptat, care îndeplinește următoarele condiții:

 • are cetățenia italiană;
 • are cetățenia unei țări membre a Uniunii Europene;
 • deține permis de ședere pentru membrii de familie din afara UE;
 • carte de rezidență permanentă pentru membrii familiei care nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene;
 • statutul de refugiat politic sau protecție subsidiară;
 • rezidență în Italia;
 • părintele solicitant trebuie să fie părintele care poartă sarcina plății taxei, iar solicitantul trebuie să aibă aceeași reședință ca și copilul.

Cererea se depune electronic prin secțiunea corespunzătoare a site-ului INPS, dar se poate face și prin patronat. În caz contrar, poate fi solicitat telefonic la Centrul de Contact Integrat – număr gratuit 803.164 (număr gratuit de pe un telefon fix) sau numărul 06 164.164 (număr dintr-o rețea de telefonie mobilă cu taxe ce urmează a fi plătite de utilizatorul apelant).

sursa