Extern

Bucata de rachetă găsită pe plajă provine din Rusia

Ministerul Apărării spune că bucata de rachetă găsită ieri pe o plajă din județul Constanța a fost fabricată în Rusia și că, cel mai probabil, a fost folosită în timpul războiului din Ucraina.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MAPN, a spus că tubul de rachetă, din fibră de sticlă nu prezintă niciun pericol.

Este vorba despre o componentă care a făcut parte dintr-o rachetă antiaeriană sol-aer din sistemul Panțir, care nu conține materiale pirotehnice sau periculoase”, a spus el.

Având în vedere că acest tub este gol, a plutit și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc”, a adăugat Spînu. MApN recomandă oamenilor care descoperă obiecte asemănătoare să nu se apropie de ele și să anunțe de urgență autoritățile.

Ne putem aștepta ca elemente de acest gen, care nu prezintă pericol, să fie aduse în continuare la mal, pentru că în apropiere este un conflict în desfășurare în care se folosesc frecvent astfel de instalații de rachete”, a mai spus Spînu.

Și Forțele Navale au precizat că motorul de start al corpului de rachetă a fost fabricat în Federaţia Rusă şi, cel mai probabil, după ce a căzut în mare, a fost adus de curenţi în zona litoralului românesc.

SMFN precizează că elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase şi că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o racheta antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc”, se arată în comunicat.

De asemenea, SMFN arată că acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea Forţelor Navale Române şi este specific forţelor implicate în conflictul ruso-ucrainean.

sursa