Extern

Cel mai important Virolog din Belgia, un om de știință Covid vizat de un lunetist de extremă dreapta

De aproape trei săptămâni, cel mai important virolog din Belgia locuiește într-o casă de siguranță cu soția și fiul său de 12 ani, păzit de agenți de securitate.

În timp ce oamenii de știință din întreaga lume au fost atacați de-a lungul pandemiei, amenințarea pentru prof. Marc Van Ranst este mai gravă decât majoritatea.

El a fost vizat de un soldat necinstit de extremă dreapta, Jürgen Conings, care are o vendetă pentru virologi și blocaje Covid. Instructorul de împușcare militar este în fugă cu o mitralieră, iar poliția belgiană nu-l poate găsi.

„Amenințarea a fost foarte reală”, îmi spune prof. Van Ranst din casa de siguranță, în timp ce retrăiește noaptea în care el și familia sa au fost mutați în ascunzătoare pe 18 mai.
„Fostul soldat, puternic înarmat, a fost pe strada mea timp de trei ore, chiar în fața casei mele, așteptând să ajung acasă de la serviciu”.

În acea noapte, polițiștii spun că Jürgen Conings și-a părăsit cazarma cu o selecție de arme grele și s-a îndreptat direct spre casa virologului.

Marc Van Ranst se întoarce de obicei de la serviciu în perioada în care bărbatul îl aștepta. Dar cu această ocazie s-a întors devreme și a fost înăuntru cu familia sa.

„Din păcate, el este un lunetist instruit, cu armuri grele, materiale de calitate militară și arme. Deci, acestea sunt genul de oameni pe care ai prefera să nu te vâneze”, mi-a spus el ironic.

„Nu speriat, doar atent”
Plănuiam să vorbim despre Zoom, dar cu câteva ore înainte am fost avertizat că nu-i putem arăta fața în împrejurimile sale actuale. Nu poate ieși afară și nici măcar nu se poate apropia de ferestre: așa de serioase sunt serviciile de securitate în păstrarea secretului locației sale.
sursa