Cuibul asasinilor GRU din Europa, identificat: 15 agenţi, bază de operaţiuni în Franţa

Cincisprezece spioni ai serviciului de informaţii al armatei ruse, specializaţi în asasinate, şi-au stabilit baza pentru operaţiuni în Europa, în Alpii francezi, potrivit cotidianului francez Le Monde.
Asasinii, care au avut misiuni inclusiv în Republica Moldova, au fost descoperiți după urmăriri orchestrate de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice.
Potrivit cotidianului, cei 15 ofiţeri GRU au acţionat pe bătrânul continent începând cu 2014, ultima lor prezenţă în Franţa datând din septembrie 2018.
Unul dintre aceşti agenţi ruşi a fost identificat de serviciile britanice ca fiind unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018.

Cei doi au supravieţuit, dar o femeie care locuia în regiune a murit după ce a găsit un flacon în care se aflase produsul toxic.

Citește și: Nikolai Patrușev: Declarații controversate despre viitorul Moldovei, Ucrainei și poziția Uniunii Europene

Operaţiunea a provocat un incident major între Moscova şi Uniunea Europeană şi a declanşat o vânătoare de spioni în tot Occidentul.

Dezvăluirile Le Monde vin concomitent cu acuzaţiile Berlinului, care susţine că Moscova s-a aflat în spatele asasinării unui georgian în capitala germană, în august.

Citește și: O pensionară a avut nevoie de trei ambulanțe pentru a ajunge la spital

Doi membri ai ambasadei ruse, cărora guvernul german le reproşează că nu au cooperat în această anchetă, au fost somaţi să părăsească imediat ţara.

Potrivit Le Monde, cei 15 ofiţeri ruşi, care nu ar fi efectuat operaţiuni pe teritoriul francez, au locuit în mai multe rânduri în mici localităţi precum Annemasse, Chamonix sau Evian, situate în sud-estul Franţei.

Citește și: Epidemia de chikungunya lovește insula Réunion: autoritățile declanșează măsuri de urgență

Aceştia făceau parte din unitatea 29155 a celui de-al 16-lea centru de formare specială al GRU, care se ocupă acum de asasinate, sabotaje sau sarcinile cele mai obscure precum recuperarea mesajelor din cutiile de scrisori folosite de spioni pentru a comunica între ei, arată sursa citată.

Anchetatorii nu au reuşit să confişte arme sau materiale şi nici nu au identificat niciun complice.

Cei 15 ofiţeri nu par să fi avut contacte cu agenţii ambasadei Rusiei din Paris.

Ei ar fi operat, în schimb, în Marea Britanie, Bulgaria, Crimeea, Moldova sau Muntenegru.

Toate aceste date i-au făcut pe responsabilii serviciilor secrete franceze să tragă concluzia potrivit căreia departamentul Haute-Savoie, situat la graniţa cu Elveţia şi Italia, ar fi fost folosit ca bază pentru coordonarea operaţiunilor clandestine ale unităii 29155 în Europa.

sursa