Extern

Efectele războiului: benzina și motorina se ieftinesc

Prețurile la benzină și motorină au fost reduse în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că accesibilitatea combustibilului va activa o serie de procese economice în țară.

Începând de vineri, 18 martie, prețurile carburanților în Ucraina vor scădea, acum motorina va costa cu 5 UAH (0,76 RON) mai ieftin, scădere de la 44,90(6,79) la 39,96 (6.05) UAH pe litru, benzina – cu mai mult de 7 UAH (1,06) mai ieftin (scădere de la 43,52 la 35,76 UAH pe litru).

Anunțul a fost făcut de biroul de presă al Ministerului Economiei. Rada Supremă a adoptat o lege privind eliminarea accizei la combustibil și reducerea cotei TVA de la 20% la 7%.
„Astfel, realizăm un echilibru atunci când, din cauza unei reduceri radicale a taxelor, prețul scade. Datorită acestui fapt, vom putea acumula suficiente resurse pentru a desfășura o campanie de semănat și a transporta mărfuri critice, inclusiv alimente.

Se va activa combustibil accesibil. o serie de procese economice care vor aduce Ucraina mai aproape de victorie”, se arată în comunicatul ministerului, citat de Unian.

Anterior, expertul „A-95 Consulting Company” Serghei Kuyun a vorbit despre situația combustibilului din Ucraina. Potrivit acestuia, prețul petrolului a ajuns la 140 de dolari pe baril, ceea ce este cu 40% mai mare decât înainte de război. Produsele petroliere de pe burse au crescut în preț proporțional cu aceasta.

sursa