Politica

Guvernul Adoptă Măsuri Importante de Salarizare pentru Personalul din Învățământ și alte Sectoare Bugetare

Guvernul a luat o decizie crucială în ceea ce privește salarizarea personalului din învățământ și din alte sectoare bugetare, adoptând joi proiectul ordonanței de urgență privind aceste măsuri esențiale scrie realitatea.net

Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în asigurarea unei compensații echitabile pentru angajații din domeniul educației și din alte instituții publice.

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, noile măsuri prevăd creșteri salariale cuprinse între 19,4% și 20,5%, în timp ce creșterea salarială brută medie totală în 2024 se situează în jurul valorii de 20%. Această creștere va fi implementată în două tranșe, începând cu 1 ianuarie și respectiv din 1 iunie 2024, aducând beneficii aproximativ 350.000 de persoane din sistemul național de învățământ, inclusiv personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern nu se limitează doar la învățământ, ci acoperă și alte domenii bugetare precum sănătatea, cultura, munca, agricultura și statistica. Aceasta prevede majorări ale salariilor pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului, aducând la nivelul administrației publice centrale salariile de bază ale personalului din instituții precum Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Institutul Național de Statistică, direcțiile județene de sănătate publică și direcțiile județene de cultură.

Aceste măsuri nu doar îmbunătățesc nivelul de trai al angajaților din diverse sectoare, ci și asigură respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii. Guvernul, prin adoptarea acestor măsuri, reafirmă angajamentul său de a sprijini și aprecia personalul care contribuie la dezvoltarea societății în diferite domenii.