Actualitate

I.P.J SM – Gesturi simple îndeplinesc vise mari

Ieri, 30 martie a.c., s-a desfășurat un nou eveniment în cadrul proiectului ,,Gesturi simple îndeplinesc vise mari”, proiect inițiat în luna decembrie a anului 2020 de către Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, având ca parteneri Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Centrul de Prevenire, Consiliere și Evaluarea Antidrog Satu Mare.

Scopul proiectului vizează atât realizarea unor activități informative pe linia prevenirii victimizării minorilor și a delincvenței juvenile, dar și aducerea bucuriei în sufletul tinerilor aflați în sistemul de protecție, a zâmbetului pe fețele acestora și împlinirea unor dorințe.

Gazdele evenimentului organizat au fost elevii din ciclul primar și gimnazial din comunitățile marginalizate din județul Satu Mare, beneficiari ai serviciilor oferite de către ASOCIAȚIA STEA Satu Mare.

Într-un cadru nonformal, respectându-se măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS COV 2, elevii beneficiari, personalul și voluntarii asociației, s-au întâlnit cu polițiștii din structura prevenire, cu jandarmii, reprezentanții Centrului Antidrog Satu Mare, cu polițiștii de frontieră și reprezentanții clubului moto Blue Knights România V (polițiști de frontieră).

Discuțiile cu participanții s-au axat pe informații specifice domeniului delincvenței juvenile, prevenirea victimizării minorilor și a comportamentelor de risc asociate consumului de substanțe interzise.

Cum să fii în siguranță, cum să previi faptele antisociale, dar mai ales cine îți poate oferi informații, sprijin, consiliere în situații problematice, aflate la limita legii, la ce persoane poți apela, cu cine poți să vorbești când nu ești în siguranță sunt câteva aspecte care au fost abordate cu participanții, într-o manieră interactivă și făcând apel la exemple concrete.

Și, pentru că meseria de polițist și jandarm rămâne o provocare la orice vârstă, iar cei mai mici participanți prezenți la întâlnire și-au manifestat dorința de a urma aceste meserii în viitor, polițiștii de frontieră au realizat demonstrații și au prezentat echipamentul din dotare, spre încântarea și uimirea tuturor.

Mașina termoviziune din dotarea Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, care este vizibilă atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi, prezentată în detaliu, dar și motocicletele reprezentanților clubului moto Blue Knights România V au captat atenția, stârnind interesul, facilitând astfel familiarizarea cu aspecte definitorii din munca desfășurată de polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră.

Întâlnirea cu elevii beneficiari ai Asociației STEA a constituit un bun prilej de a transmite informații și mesaje cu caracter preventiv, dar și de a sensibiliza participanții cu privire la integrarea în comunitate, adaptarea la situația actuală în care învață, socializează, comunică, cu privire la respectarea regulilor, a legilor care reglementează domeniul prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

Acționând ca o echipă în transmiterea de informații, în transmiterea unor mesaje preventive, în sensibilizarea celor prezenți, demersurile întreprinse de către polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, specialiști antidrog au constituit un exemplu concludent de implicare și susținere a unor elevi aflați, cei mai mulți, în situații de risc, elevi vulnerabili, dar cu potențial, oamenii de mâine ai comunității.