Social

IPS Teodosie: „Feriți-vă de Așa Ce Va! E un Păcat Mare”

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a șocat opinia publică cu declarații controversate despre concubinaj, fericire și femeia lăuză. Acesta a avertizat că împărtășirea de către un preot a unei persoane care fumează sau este într-o relație de concubinaj reprezintă un act de iresponsabilitate, afirmând că, dacă un astfel de preot ar fi din Arhiepiscopia pe care o conduce, l-ar „opri de la slujbă”.

În cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, un credincios l-a întrebat pe IPS Teodosie ce ar trebui să facă atunci când un duhovnic împărtășește pe cei care fumează sau trăiesc în concubinaj, susținând că el nu oprește pe nimeni de la potir pentru că nu se consideră vrednic. La această întrebare, Teodosie a răspuns categoric, calificând astfel de acțiuni drept „iresponsabile” și a subliniat importanța feririi de astfel de practici.

Arhiepiscopul a fost întrebat și despre relația de concubinaj și cum ar trebui privită aceasta în contextul timpurilor moderne. Răspunsul său a fost ferm: „Dar cum să o privim cu îngăduință? Este un păcat mare!”. Teodosie a subliniat necesitatea promovării răbdării și a adăugat că „nu trebuie să detestăm sau să desconsiderăm curățenia sau fidelitatea”.

Într-o altă notă, IPS Teodosie a abordat subiectul fericirii, susținând că „fericirea pe pământ nu este decât o etapă și aceea incompletă. Nu există fericire pe pământ, că pe pământ avem conștiința că suntem muritori, ne și îmbolnăvim, avem parte de nedreptăți, de greutăți; fericirea este la Dumnezeu”.

Despre prietenia dintre un bărbat și o femeie, IPS Teodosie a spus că poate exista, dar depinde de circumstanțe. El a menționat că este potrivită doar între oameni căsătoriți și în afara familiei.

În ceea ce privește femeia lăuză, Teodosie a afirmat că aceasta nu are voie să se atingă de cele sfinte, dar poate să se roage. Cu toate acestea, nu i se permite să intre în biserică și trebuie să păstreze curăția celorlalți.

Acesta a mai abordat subiectul existenței mai multor religii, susținând că nu pot exista mai multe religii decât una singură, la care Dumnezeu răspunde. Teodosie a subliniat unitatea credinței și necesitatea revenirii la aceasta.

Cu declarații puternice și controverse, IPS Teodosie continuă să fie un personaj central în dezbaterile religioase și sociale.