Actualitate

Jandarmeria Maramures – Vacanţă în siguranţă

Suntem tot mai aproape de începutul anului școlar iar campania preventiv – educativă „Vacanţă în siguranţă” se apropie de final.
Astăzi, jandarmii maramureșeni au defășurat activități preventiv-educative cu un grup de copii din Tabăra Airsoft în localitatea Ciolt. Violenţa în mediul şcolar, folosirea responsabilă a rețelelor de socializare şi consecințele unui comportament antisocial au fost unele dintre subiectele aduse în discuție. Au mai fost aduse în atenție copiilor modalități interactive și sigure de petrecere a timpului liber, astfel încât aceștia să fie angrenați în activități pozitive, de comunicare și interacțiune personală, fiindu-le prezentate și exemple de fapte ce constituie abateri de la normele de conduită socială, consecințele comiterii unor asemenea abateri, prevederile legale care sancționează aceste fapte și dispozițiile legale care se aplică.
Între jandarmi și copii au fost purtate discuții libere pe teme legate de prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și de prevenirea victimizării minorilor, printre care și conduita recomandată în vederea preîntâmpinării situaţiilor conflictuale, care pot genera acte de violenţă, abandon și absenteism școlar.
De asemenea, acestora le-au fost prezentate și aspecte cu privire la atribuţiile ce revin jandarmilor montani, dotarea specifică Jandarmeriei Montane, reguli de conduită în mediul montan şi protejarea acestuia, tehnici esenţiale de supravieţuire, dotarea minimă obligatorie pe un traseu montan, locul recomandat pentru instalarea unei tabere, precum şi elemente de bază ce trebuie respectate pe timpul deplasărilor pe munte.
Campania preventiv-educativă ,,Vacanță în siguranță” s-a desfășurat pe toată perioada vacanţei de vară iar în cadrul acesteia au avut loc întâlniri atât cu elevi din judeţul nostru cât şi cu cei care s-au aflat în tabere organizate şi au fost în vizită în Maramureş.
Activitățile s-au desfășurat cu respectarea normelor privind prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARSCoV2.