Actualitate

Jandarmii din Harghita au intervenit pentru a alunga mai mulți urși din apropierea municipiilor Miercurea Ciuc și Odorheiul Secuiesc

Mai mulți urși au fost alungați marți și miercuri din apropierea municipiilor Miercurea Ciuc și Odorheiul Secuiesc de către jandarmii din județul Harghita.

Autoritățile au intervenit, în ultimele 24 de ore, după ce s-au primit trei apeluri la numărul de urgenţă 112, care semnalau prezenţa animalelor în cele două oraşe.

Jandarmii au făcut un apel la cetăţeni să înţeleagă că „menirea mesajelor RO-ALERT nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii”, ci trebuie să se adăpostească şi să respecte recomandările mesajului.

Oamenilor li se mai recomandă ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Primul apel a fost primit marţi după-amiază şi anunţa faptul că un urs şi-a făcut apariţia pe Aleea Ursului din cartierul Szécseny al municipiului Miercurea Ciuc. La faţa locului a fost trimis imediat un echipaj din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, care a îndepărtat animalul înspre pădure.

Al doilea apel a fost făcut în cursul serii, un alt bărbat semnalând prezenţa unui urs în curtea proprie, situată în aceeaşi zonă în care un urs fusese observat în timpul zilei. Din cele relatate de apelant, animalul se afla în căutare de hrană. Bărbatului i s-a recomandat să rămână în casă până la sosirea echipajului de jandarmi.

Patrula din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil care a ajuns la scurt timp la faţa locului, dar nu a mai găsit ursul la locul indicat şi nici în imediata apropiere.

Ultimul apel a fost primit miercuri dimineaţa, tot din partea unui bărbat, care semnala prezenţa a doi urşi în apropierea Băilor Szejke, la intrarea în municipiul Odorheiu Secuiesc.

În zonă a fost direcţionată o patrulă de ordine publică formată din jandarm şi poliţist, dar urşii nu au mai fost găsiţi, locul unde aceştia au fost zăriţi fiind în imediata apropiere a unei păduri.

În toate cele trei cazuri, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă de timp, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, nefiind înregistrate alte evenimente.

sursa