Extern

Javier Milei, vrea să rupă legăturile strânse cu Rusia

Javier Milei, noul președinte al Argentinei, un politician nonconformist cu vederi radicale de dreapta, care a obţinut aproape 56% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Argentina, a declarat anterior că va rupe legăturile strânse cu ţări precum Rusia, China şi Brazilia, invocând dezacordul cu politicile guvernelor acestora

El a mai spus că susține Ucraina în războiul cu Rusia, iar SUA și Israelul sunt principalii parteneri ai Argentinei. Milei şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia şi a declarat că vede Statele Unite şi Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei.

Kremlinul a declarat luni că a luat notă de declaraţiile despre Rusia ale preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, dar că doreşte să menţină legături puternice cu Buenos Aires.

sursa

Intitulându-se ”regele junglei” și etalând un fierăstrău electric în timpul campaniei electorale, Javier Milei a agitat apele în politica argentiniană într-un moment delicat pentru țara latino-americană, relatează Euronews.

Batman și Joker. Un bărbat deghizat în leu și altul al cărui cap și brațe au fost înlocuite cu drujbe. Nu este un carnaval sau un festival de benzi desenate, ci un miting extravagant pentru campania candidatului argentinian la președinție Javier Milei.

Un populist de dreapta, a trecut în doar câțiva ani de la popularitatea studiourilor de televiziune și monologurile de succes presărate cu ieșiri furioase împotriva ”castei politice” (pe care o considera vinovată de perenele probleme economice ale Argentinei), la candidatura la președinție.

Economistul ultraliberal a reușit să ajungă acolo unde alții au eșuat: s-a încadrat în spațiul dintre peronismul partidului ”Frente de Todos” și adepții fostului președinte Mauricio Macri, reprezentat de partidul ”Juntos por el Cambio”. De aici și motto-ul său: ”Nu am venit să conduc mieii, am venit să trezesc leii”.

Succesul lui Milei pare să stea în capacitatea acestuia de a canaliza furia pe care o simt argentinienii față de clasa conducătoare, într-un context de inflație cu trei cifre și sărăcie în creștere. Creșterea anuală a prețurilor este de 140%, în timp ce peste 40% din populație se luptă să ajungă la sfârșitul lunii.

”Vorbește ca un om oarecare de pe stradă, ca unul dintre noi, acesta e motivul pentru care este atât de popular”, explică Rodrigo Agüera, un chelner argentinian care locuiește în Barcelona. ”Sunt în favoarea unei schimbări”, spune el, însă ”va trebui să vedem ce se întâmplă mai departe, pentru că până la urmă politicienii vor fi mereu politicieni, îți spun una și apoi fac alta”.

De la show-man, la candidat la președinție

Considerat până de curând o figură secundară în politica argentiniană, în 2021, Milei a reușit să-și transforme succesul de moderator în show-uri de televiziune într-un loc în Camera Deputaților, camera inferioară a Congresului argentinian.

Ulterior, a lansat ceea ce părea o candidatură prezidențială de lungă durată care a zguduit instituția politică din Argentina atunci când, la alegerile locale din august, considerate un sondaj important privind preferințele alegătorilor, a primit cele mai multe voturi.

„Este o persoană care nu înțelege sistemul politic. Nici cel electoral, nici cel executiv. Nu are experiență în guvernarea unui oraș sau a unei autorități locale. Cum ne putem aștepta să guverneze o țară?”, se întreabă Candela Kantor, studentă la management cultural.

”Este înconjurat de oameni pe care vrea să-i pună în fruntea ministerelor, oameni care sunt strâns legați de cea mai gravă criză din Argentina”, adaugă ea.

Milei a fost considerat favorit în turul din octombrie, dar a ajuns pe locul al doilea, cu 30% din voturi, la aproape șapte puncte în spatele ministrului Economiei, Sergio Massa. Cercetătorul Alan Ríos consideră că partea de populație care votează pentru Milei ”nu se vede reflectată în narațiunea actuală, nici în kirchnerism, nici în macrism”. „Au avut experiențe cu ambele tipuri de guvernare și nu s-a schimbat nimic. Dimpotrivă, lucrurile s-au înrăutățit”, explică el.

Definit deseori Donald Trump al Argentinei, Milei îmbrățișează un amestec de iubire fața de idealuriile caracteristice capitalismului și politici sociale conservatoare. De aici și opoziția față de avort, pe care Argentina l-a legalizat în 2020. De asemenea, candidatul de dreapta este în favoarea vânzării gratuite a armelor de foc și a organelor umane: ”De ce totul trebuie să fie reglementat de stat? Corpul meu este în primul rand proprietatea mea”, afirmă el.

Introducerea dolarului american și închiderea Băncii Centrale sunt două dintre măsurile promise de fosta vedetă tv, alături de privatizarea întreprinderilor publice de stat.

Unii dintre susținătorii săi au mers atât de departe încât s-au afișat și ei cu instrumente precum drujba, pe care Milei le-a mânuit de multe ori în timpul mitingurilor pentru a da de înțeles în ce fel intenționează să acționeze cu cheltuielile publice. Economistul (mare iubitor de câini) a fost clar: vor fi reduceri peste tot: de la sănătate la educație, la asistența socială.

Potrivit profesorului de istorie Luis Klejzer, Milei reprezintă ”un pericol pentru libertatea democratică și pentru drepturile omului”.

Memoria istorică în pericol

Un alt personaj controversat este candidata la vicepreședinție, Victoria Villarruel. Fiică de ofițeri militari, a fost criticată pentru că a pus sub semnul întrebării crimele comise în timpul dictaturii militare care a condus Argentina din 1976 până în 1983, inclusiv tortura și dispariția a mii de oameni, opera forțelor de securitate.

Există un sector amplu al societății, cel reprezentat de familiile de militari, de persoanele care provin din cercurile militare, cele de extremă dreapta, implicați cu toții implicați în politica argentiniană și care până acum nu au avut propriul loc de reprezentare”, explică Ríos. ”Iar Milei, venind și susținând toate aceste lucruri, oferă spațiu tuturor acestor persoane”, adaugă el.

Potrivit lui Klejzer, Javier Milei „este capabil să canalizeze toată nemulțumirea oamenilor față de această societate. Mai ales pe cea a tinerilor”, loviți puternic de criza economică. „Ei nu văd un viitor. Așa că încearcă să iasă din această situație prin extrema dreaptă”.

Profesorul de istorie din Buenos Aires își exprimă îngrijorarea față de alegerea lui Milei, deoarece ”ne aflăm deja la un pas de a pierde libertățile constituționale ale iubitei noastre Argentine”.

”Sfârșitul decadenței” și ”reconstrucția Argentinei”

Președintele ales al Argentinei, economistul ultraliberal Javier Milei, a afirmat duminică seară în discursul său de victorie că „astăzi începe sfârșitul decadenței” și „reconstrucția Argentinei” și a avertizat că „nu vor exista jumătăți de măsură”, notează AFP.

„Este o noapte istorică pentru Argentina”, le-a declarat Javier Milei miilor de partizani aflați la sediul său de campanie din Buenos Aires, după victoria sa detașată cu peste 55% din voturi asupra ministrului centrist al economiei Sergio Massa.

„S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertății, pentru a redeveni o putere mondială”, a continuat el. „Astăzi ia sfârșit un mod de a face politică și începe altul”, a mai afirmat Milei.

Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflație, stagnare, absența locurilor de muncă reale, insecuritate, sărăcie și mizerie„, a enumerat președintele ales. „Probleme care vor avea o soluție doar dacă îmbrățișăm din nou ideile de libertate”, a subliniat el.

Nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluții călduțe sau jumătăți de măsură„, a avertizat cel care de doi ani se pronunță în favoarea unei terapii cu șoc pentru o economie epuizată de o inflație cronică, în prezent la 143% pe un an.

El a întins mâna „tuturor argentinienilor și liderilor politici, tuturor celor care vor să se alăture noii Argentine”, dar a avertizat și în legătură cu o posibilă rezistență socială la reformele sale.

Știm că sunt oameni care vor se vor împotrivi, care vor dori să mențină acest sistem de privilegii pentru unii, dar care sărăcește majoritatea. Eu le spun aceasta: tot ce este în lege este îngăduit, dar nimic (din ce este) în afara legii„, a mai afirmat viitorul președinte.

sursa