Actualitate

Lovitura de gratie pentru Liviu Dragnea, pierde postul de premier, actul normativ interzice persoanele condamnate penal sa faca parte din Guvern!

Lovitura dura pentru Liviu Dragnea, dupa trei amanari succesive, judecatori de la Curtea Constitutionala va lua in sfarsit o decizia in ce priveste condamnarea lui Liviu Dragnea, iar acest lucru nu ii va mai permite sa ocupe functia de premier, relateaza www.realitatea.net.

Curtea Constituțională a intarziat decizia finala pentru 27 aprilie pronunțarea pe legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să pretindă funcția de premier.

Cazul a ajuns la Curtea Constituțională prin intermediul lui Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a declarat ca le interzice persoaneloc cu condamnari penale sa faca parte din Guvernul Romaniei.

Cu doar două zile în urmă, Dragnea a primit un alt verdict, care ar fi putut să ușureze decizia CCR de azi, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins șefului PSD solicitarea de ștergere a condamnării din dosarul „Referendumul” pe motive procedurale.

„Multe alte probleme pe care nu le putem discuta acum că, până la urmă, v-aș spune soluția”, declara Dorneanu, la amânarea din 4 martie.

„Ceea ce s-a întâmplat este istorie. (…) Obiectivul meu nu mai este să fiu prim-ministru. Obiectivul meu este să gestionez, atât cât pot, conducerea Camerei și conducerea Parlamentului împreună cu Călin Popescu Tăriceanu și să sprijin cu toată puterea mea acțiunea guvernamentală indiferent ce va spune CCR săptămâna viitoare”, a anunțat Liviu Dragnea, la un post TV.

Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Ulterior, Avocatul Poporului a precizat, într-un comunicat, că „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”.

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, modificată şi completată, apreciind că acestea contravin prevederilor art. 1 alin. (4) şi (5), art. 16 alin. (1) şi (3), art. 20 şi art. 53 din Constituţie, precum şi ale art. 14 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenţie, art. 2 pct. 1 şi art. 21 pct. 2 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art. 2 pct. 1 şi art. 25 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice.