Extern

Maia Sandu: „Demisia mi-o cer hoții și marii corupți”

Maia Sandu comentează pentru prima dată protestele organizate de opoziție, în fața Parlamentului Republicii Moldova. Șefa statului susține că „hoții și marii corupți, care nu vor ca reforma justiției să fie dusă mai departe” sunt cei care-i cer demisia.
Demisia mi-o cer hoții și marii corupți, cei care nu vor ca noi să ducem mai departe reforma justiției, să facem reforma justiției și ei să ajungă să răspundă, în primul rând, să restituie banii foarte mari pe care i-au furat și, iată, acești bani, dacă i-ar întoarce acum, ne-am descurca mult mai ușor, inclusiv în condițiile crizei energetice, am putea să le oferim oamenilor compensații mult mai mari.

Deci, cei care sunt cu musca pe căciulă, care înțeleg că va fi totuși o finalitate pe dosarele de investigație, sunt cei care îmi cer mie demisia. Eu le-am promis oamenilor să facem ordine în justiție și să-i vedem pe cei corupți la închisoare, conform proceselor intentate de procuratură și adoptate sau confirmate în instituțiile de justiție. Și asta o să facem, în pofida lucrurilor, care vor să le facă hoții”, a afirmat șefa statului.
Întrebată de reprezentanții mass-media de ce nu este aplicat art.8 din hotărârea Parlamentului cu privire la declararea stării de urgență, care prevede interzicerea oricărui gen de protest această perioadă, președinta a răspuns că această întrebare trebuie adresată Executivului.

Această întrebare este pentru ministerul de Interne, pentru Guvern, așa cum am spus de fiecare dată, noi respectăm dreptul cetățenilor la protest, în același timp, toate încercările de a transforma aceste proteste în acțiuni violente, de destabilizare a țării trebuie să fie sancționate de către instituțiile statului și am și eu aici o întrebare la judecătorii, care nu mai ajung să examineze cazul hoțului Șor, și așteptăm de mulți ani aceste decizii ale instanțelor de judecată pentru că este foarte clar, acești oameni, care protestează astăzi, sunt plătiți din banii care au fost furați de la toți cetățenii RM, de la oamenii care muncesc, care plătesc taxe, acești bani au fost furați și acum sunt folosiți pentru a plăti câțiva oameni, care nu vor să meargă la muncă, dar care își câștigă banul la proteste.

Întrebarea principală este către judecători și cred că ar trebui să-și facă concluziile pentru că reforma justiției va merge înainte și vor răspunde inclusiv pentru aceste tergiversări, care nu sunt justificate”, a explicat Maia Sandu

sursa