AgroInfo

Ministru Agriculturii Anunță Fonduri 2024 Pentru Fermieri

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, Anunță Măsuri Pentru Sprijinirea Fermierilor: „Bani în 2024 pentru a Depăși Dificultățile”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a abordat recent situația fermierilor și protestele lor continue. Într-o declarație susținută la un post de televiziune, Barbu a promis că există fonduri substanțiale alocate agriculturii pentru a ajuta fermierii să depășească provocările din acest an.

„În 2024, este pentru prima dată când agricultura are 2% din PIB, în România. Vorbim despre plăți foarte importante pentru fermieri”, a afirmat Barbu, subliniind importanța sectorului agricol pentru economie.

Referindu-se la nemulțumirile fermierilor care protestează de cinci zile, ministrul Agriculturii a menționat că aceștia au fost dezinformați cu privire la disponibilitatea guvernului de a răspunde revendicărilor lor. „Fermierii care au participat la dialogul pe care l-am avut la Ministerul Agriculturii au spus în conferința de presă că, din momentul acela, cu Ministerul Agriculturii nu mai au treabă. Practic, ei erau dezinformați”, a explicat Barbu.

Despre protestul fermierilor și neînțelegerile cu Ministerul Finanțelor, ministrul Agriculturii a afirmat că, din perspectiva sa, fermierii au fost mulțumiți de dialogul cu autoritățile din agricultură, dar negocierile cu alte entități guvernamentale au fost dificile.

„Din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, fermierii au spus că nu mai au nicio problemă. Din negocierile pe care le-au avut cu ceilalți colegi, am văzut că s-au înțeles cu dl. Grindeanu, cu dl. Boloș am urmărit astăzi toată ziua intervențiile pe care le-au avut și am înțeles că negocierile au eșuat”, a declarat Barbu.

Întrebarea despre solicitările fermierilor către Ministerul Finanțelor a fost primită cu o lipsă de informații din partea ministrului Agriculturii. Cu toate acestea, acesta a subliniat că bugetul pe 2024 include măsuri menite să susțină fermierii în dificultate. „Vreau să asigur toți fermierii din România că în 2024 sunt bani pentru a scoate toate firmele din dificultate”, a declarat Barbu.

El a menționat că există ordonanțe propuse pentru a aproba suspendarea ratelor mari și chiar un credit special destinat fermierilor. Toate aceste angajamente sunt integrate în bugetul Ministerului Agriculturii.

Florin Barbu a evidențiat, de asemenea, că intenționează să reia discuțiile cu toate confederațiile și asociațiile fermierilor pentru a aborda orice alte revendicări. „Reiau de mâine, de la ora 13.00, întâlnirile cu toate confederațiile, asociațiile și toți fermierii pentru a vedea dacă au și alte revendicări”, a spus ministrul Agriculturii.

În concluzie, Barbu și-a exprimat disponibilitatea pentru dialog continuu și a subliniat eforturile guvernului pentru a răspunde nevoilor fermierilor în 2024. Progresele în discuțiile cu protestatarii și Ministerul Finanțelor rămân subiecte de urmărit în zilele următoare.

Această declarație a venit în contextul unor proteste fermiere care au persistat timp de cinci zile, iar fermierii au exprimat nemulțumiri legate de politici și măsuri guvernamentale care afectează industria agricolă.