Actualitate

Mobilizare MApN: Angajatorii responsabili de rezerviști

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat oficial organizarea exercițiilor de mobilizare în șase județe din România în 2024. Aceste manevre vizează pregătirea populației pentru apărare, iar angajatorii au acum responsabilitatea de a asigura prezența rezerviștilor.

MApN subliniază importanța coeziunii între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme. Exercițiile fac parte dintr-un efort continuu de verificare a pregătirii țării pentru situații de apărare și vor fi desfășurate în colaborare cu autoritățile locale. Detaliile privind locurile și perioadele de desfășurare vor fi comunicate transparent de către structurile de informare publică ale MApN.

Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor, oferindu-le concediu suplimentar plătit pe baza unei adeverințe de la centrul militar. Aceste exerciții sunt parte a planului de verificare aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și fac parte din practica anuală conform legislației existente privind regimul stării de mobilizare.

Centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviștilor în conformitate cu prevederile legale. Astfel, MApN reafirmă importanța pregătirii continue pentru apărare și implicația activă a întregii populații și economii în acest proces.