Extern

Moldovenii trec granița în România

Iașiul a devenit în ultima perioadă destinație de cumpărături pentru moldovenii de peste Prut. Bucuroși că găsesc produse chiar și cu 30% mai ieftine decât în țara lor, oamenii și-au făcut deja un obicei. Nu contează că bat un drum lung până la noi.

În fiecare sfârșit de săptămână, marile magazine din Iași sunt pline de cumpărători din Republica Moldova.

Unii și-au făcut un obicei din a-și cheltui banii în România, alții vin pentru prima oară. – La o lună două, depinde de situație. Dar, da, chiar dacă achităm cartea verde, oricum e mai convenabil decât la noi.

– Ce cumpărați?

– De toate! De toate! Haine, am cumpărat și electrocasnice.

– Aici e mai bine, da.

Cu aceiași bani aici cumperi mai multe chestii și de altă calitate, puțin mai bună calitatea.

– La haine e diferență în jur de 100 de lei.

– La un articol vestimentar?

-Da

– Pentru noi nu-i departe.

– Cât ați făcut până aici?

– Vreo 60 de kilometri.

Practic nouă ne e mai ușor să venim la Iași decât la Chișinău. La Chișinău noi avem 120. Oamenii nu sunt atrași doar de prețuri, ci și de diversitatea produselor de la raft.

– Sunt niste branduri pe care nici nu le avem în Republica Moldova, asta este. Diferența de preț, la calitate, greu de spus, dar cel puțin de doua ori.

– Posibilitatea de a alege din colecție mai nouă, adică ăsta este un plus. Sunt mai multe magazine și simplu, posibilitatea de a alege din gama mai largă de produse.

– Da, este diferență pentru ca nu sunt așa de stilate ca și aici.

Dan Chirleșan – economist: Republica Moldova are o inflație dublă față de România, deci prețurile acolo sunt mult mai mari și probabil că și lanțurile de aprovizionare au fost perturbate sau întrerupte. Estimările arată că, în weekend, trec granița cu 20 la sută mai mulți moldoveni decât în timpul săptămânii.

sursa