Extern

O deputată din Donețk susține că Zelenski va fi judecat pentru crime de război, dacă va fi capturat de ruși

O deputată din autoproclamata republică Doneţk a declarat că regiunea separatistă susţinută de Rusia urmărește să-l judece pe preşedintele Ucrainei, drept criminal de război.

Elena Șișkina susține că RPD va aduce acuzații împotriva oficialilor care au condus Ucraina din 2014, de când liderul rus a anexat Crimeea.

Astfel că, printre cei vizați se regăsește Zelenski, precum și fostul președinte interimar Oleksandr Turcinov și fostul președinte Petro Poroșenko, a declarat aceasta pentru agenția rusă de stat TASS.
„Autorii crimelor militare nu sunt doar cei care țin arma în mână și apasă pe trăgaci. Aceștia sunt și generali, care dau ordine și, de asemenea, președinți”, a spus Șișkina, care conduce comisia pentru legislație penală și administrativă a parlamentului RPD.

Aceasta i-a acuzat pe cei trei oficiali că și-au pus semnăturile „pe ordinul de a trimite neonazişti în Donbas pentru a ucide civili”.

Potrivit propagandei de la Kremlin, invazia din Ucraina este o „operațiune militară specială” menită să „denazifice” Ucraina și să-i salveze pe cetățenii autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk de un „genocid”, acuzații nedovedite însă.

„Cei vinovați vor fi pedepsiți”
„Ucraina a creat condiții care au permis organizațiilor neonaziste să funcționeze pe teritoriul său, inclusiv amnistie pentru membrii lor, neaducerea lor la răspundere penală și aprobare prin lege a crimelor comise împotriva rușilor. Când vor fi prezentate suficiente dovezi de către agențiile de aplicare a legii, atunci, desigur, cei vinovați vor fi pedepsiți”, a mai adăugat ea.

Aceste afirmații, ale Elenei Șișkina, au urmat după ce Curtea Penală Internațională a anunțat că va investiga posibile crime de război săvârșite de armata rusă în timpul războiului din Ucraina.

De asemenea, pe 2 martie, procurorul șef al instanței, Karim Khan, a declarat că biroul său va avea în vedere posibile crime de război comise în Ucraina, după ce aproape 40 de state membre CPI au depus o cerere pentru acest caz.

Totodată, tot mai mulți oficiali și lideri mondiali au cerut ca președintele rus să fie tras la răspundere, din cauza numărului mare de crime în rândul civililor din Ucraina

sursa