Actualitate

Pachet „de ajutoare” oferit românilor de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie, pensiile cresc cu 12,5%, salariile bugetarilor cu 10%, salariul minim 3000 de lei brut (4000 de lei în construcţii), iar românii cu venituri modeste încasează vouchere de alimente de 250 de lei o dată la două luni şi vouchere pentru plata facturilor de 700 de lei, plătite de două ori pe an. Pe perioada iernii, se mai primesc ajutoare de încălzire şi tichete sociale de la autorităţile locale.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a adus în discuție pachetul „de ajutoare” pe care Guvernul îl va acorda românilor de la începutul anului viitor (1 ianuarie 2023). Astfel, pe lângă creșterea pensiilor cu 12,5%, oficialul a mai enumerat o serie de ajutoare ce vor fi luate pentru a crește traiul cetățenilor, de la majorarea salariului minim, la pachetul de ajutoare din programul „Sprijin pentru România” şi creşterea alocaţiilor.
Pentru a putea face față scumpirilor recente la energie, pensionarii și persoanele cu dizabilități ce au venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor beneficia, în 2023, de un ajutor financiar de 1.400 de lei, pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie, potrivit unei ordonanțe oficializate joi. Ajutorul se va putea folosi pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc etc.

Mai exact, OUG 166/2022, apărută joi, stabilește “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”.

Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie va fi de 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Banii pentru compensarea facturilor la energie se vor primi sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport hârtie, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române. Sprijinul acordat de stat va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Citeste mai mult aici.