Extern

Praga sub Asalt Terorist: Mărturii Șocante și Acte de Eroism în Cea Mai Recentă Tragedie

Orașul istoric Praga a fost zguduit de un atac terorist brutal la Facultatea de Filosofie, iar martorii evenimentelor au împărtășit mărturii cutremurătoare despre clipele de coșmar și gesturile eroice care au salvat vieți.

Supraviețuitori Înghețați în Groază

Jakob Weizman, jurnalist și student danez în vârstă de 26 de ani, se afla într-o sală de curs susținând un examen la limba albaneză în momentul atacului. El și profesorul său au reușit să se baricadeze în clasă, împiedicând astfel intrarea atacatorului. Weizman povestește: „Am încercat să le spun oamenilor ce se întâmplă, am sunat pe mama, pe iubita mea. Când crezi că e sfârșitul, încerci să spui tot ce poți, pentru că nu știi ce se va întâmpla.”

Profesorul Care a Alertat Studenții

Serghei Medvedev, profesor la facultatea de Filosofie, a fost alertat de zgomote ciudate pe hol și spune: „Atunci am înțeles că se întâmplă ceva grav. Polițiștii au făcut o percheziție rapidă în cameră, ne-au spus să stăm înăuntru. O oră mai târziu, o altă unitate a intrat, ne-a pus pe podea, ne-a percheziționat rapid și apoi ne-a evacuat din clădire.”

Turistă Americană în Centrul Evenimentelor

Hannah Mallicoat, turistă americană, a fost martora împușcăturilor și povestește cum a văzut un glonț lovind trotuarul în Piața Jan Palach. „Când te lovește, îngheți și nu știi ce să faci”, spune ea, descriind momentele de panică.

Momentul Crucial în Restaurant

Tom și Rachel Leese, doi tineri proaspăt căsătoriți, au fost martorii momentului într-un restaurant din apropiere. Un polițist i-a avertizat despre atac, iar ei au rămas în restaurant aproape o oră, sunându-și familia și prietenii.

Directorul Sălii de Concerte, Martor Direct

Petr Nedoma, directorul Galeriei Rudolfinum, a asistat la atac și a observat atacatorul aruncând arma. „Am văzut un tânăr în galerie care avea o armă în mână și trăgea spre Podul Manes. În mod repetat, cu unele întreruperi, apoi am văzut cum a tras, și-a ridicat mâinile și a aruncat arma pe stradă, zăcea acolo pe trecerea de pietoni”, a spus el.

Praga Înfruntă Realitatea unui Atac Armat

Oamenii au fost luați prin surprindere de acest atac într-un oraș considerat sigur. Panică, curaj și solidaritate au marcat această zi întunecată pentru Praga.

Aceste mărturii cutremurătoare aduc în prim plan umanitatea și reziliența în fața tragediei. Praga se confruntă acum cu consecințele unui eveniment șocant, iar comunitatea globală privește cu tristețe la această tragedie neașteptată.