Social

Profituri până la cer pentru afacerile cu teste Covid

Afacerile laboratoarele de analize medicale au explodat și ar putea ajunge un maxim istoric în 2021. Au sărit de 2.5 miliarde de lei în 2020 și sunt în urcare, notează Antena 3. Profitul firmelor care fac analize este în urcare. Analistul economic Adrian Negrescu a prezentat rezultatele unui studiu.

Statul nu a testat gratuit românii, cum era de așteptat
“Anul trecut înainte de pandemie, în luna ianuarie, lansam un studiu în care estimam că afacerile laboratoarelor de analize medicale vor crește semnificativ în anii ce vor urmă, pe fondul înrăutățirii stării de santate a românilor și a potențialilor viruși și bacterii care pot genera probleme de sănătate publică. Din păcate prognoza noastră s-a confirmat și avem această creștere a businessului pe fondul pandemiei COVID-19.

Oamenii vor să se testeze și asta e un lucru bun. În condițiile în care statul nu a testat gratuit românii, așa cum era de așteptat să se întâmple pentru a preveni efectele pandemiei, iată că românii au fost și s-au testat pe banii lor, de voie de nevoie”, a explicat Adrian Negrescu, reprezentantul companiei Frames.

Pandemia de COVID-19 a generat o afacere uriașă pentru laboratoare
După un an de pandemie, România a raportat un număr de aproape un milion de cazuri de infecție cu noul coronavirus. De la debutul crizei și până pe 31 martie a.c. au fost efectuate 6.714.704 de teste RT-PCR pentru Covid-19, precum si 603.664 de teste rapide antigen.

Cele mai multe teste au fost efectuate contra cost, în laboratoare specializate, la prețuri cuprinse între 150-450 de lei. Un calcul realizat de compania de consultanță Frames arată că valoarea testelor realizate a depășit cifra de 2 miliarde de lei. S-a luat în calcul un cost mediu de 300 de lei/per test.

“Estimarea este una relativă, având în vedere că cele mai cunoscute laboratoare au cerut sume cuprinse între 300-450 de lei, însă arată, în linii mari, cât de profitabilă a fost această afacere’’, arată analiza.

În 2020, laboratoarele au avut o cifră de afaceri de 4 ori mai mare ca în 2010
Laboratoarele de analize medicale au trecut de nivelul de 2,5 miliarde de lei în 2020 spre comparație cu 2010, când cifra de afaceri era de doar 591,1 milioane de lei.

Estimările nu iau în considerare testele rapide, disponibile în farmacii, la sume între 30-120 lei. “Pentru aceste teste nu există statistici oficiale, însă estimăm că numărul acestora l-a depășit cu mult pe cel al testelor făcute în clinicile specializate. Asta în condițiile în care mulți dintre români au ales acest tip de testare, iar dacă rezultatele s-au dovedit pozitive, cei mai mulți s-au tratat acasă, fără să intre în zona raportărilor oficiale ale victimelor COVID’’, mai arată analiza Frames.

sursa