Extern

Război în Ucraina: Opt morți după bombardarea unui mall din Kiev

Ucraina a intrat, luni, în ziua 26 de război declanșat de Rusia. În ultimele zile, forțele rusești nu au avansat prea mult și nici n-ar exista perspective în acest sens, dar specialiștii se așteaptă ca acestea să atace tot mai mult țintele civile, pentru a demoraliza populația.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă că singura soluție ține de negociere. Precizează, totuși, că sunt compromisuri, precum integritatea teritorială și suveranitatea poporului, pe care nu le va face.

Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că ţara sa nu va trimite arme şi muniţii pentru a sprijini Rusia, subliniind că Beijingul „va face totul pentru a descalada criza”.
Armata ucraineană a anunțat că s-au observat schimbări în strategia de atac a armatei ruse după pierderile inițiale și că recurge la o „utilizare sporită a dronelor de recunoaștere”. De asemenea, aceasta susține că, luni dimineață, au fost trase focuri de artilerie care au căzut în apă, de-a lungul coastei Odesei:
Opt persoane au murit în urma bombardării unui centru comercial din Kiev. Pompierii și militarii caută în continuare supraviețuitori sub dărâmături.
Ministerul chinez de Externe a anunțat că Beijingul va oferi Ucrainei o asistență umanitară suplimentară în valoare de 10 milioane de yuani, adică aproape 1,6 milioane de dolari.

La o uzină de produse chimice din regiunea Sumî a Ucrainei, a fost anunțată o scurgere de amoniac. Expunerea degajărilor de gaze a fost eliminată, a comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Janez Jansa, premierul Sloveniei, a anunțat că diplomații țării sale vor reveni în Kiev, capitala Ucrainei, în semn de sprijin diplomatic pentru țara atacată de Rusia.

Soția unui politician ucrainean a plecat din țara sa și a intrat în Ungaria cu aproape 29 de milioane de dolari şi un milion si jumătate de euro, bani puși în mai multe valize.

sursa