Extern

Relația tensionată cu Rusia: Pregătiri și Perspective

Geoană: România trebuie să se pregătească pentru câțiva ani de relație tensionată cu Rusia

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avertizat că România trebuie să se pregătească pentru cel puțin câțiva ani de relație tensionată cu Federația Rusă. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri la Constanța, unde Geoană a subliniat importanța consolidării capacității Alianței Nord-Atlantice de a descuraja agresiunile rusești scrie digi24.ro

În contextul alegerilor prezidențiale din Rusia, care se desfășoară în perioada 15 – 17 martie, Geoană a exprimat îngrijorarea față de perspectiva unei victorii a lui Vladimir Putin. El a subliniat că acest scrutin nu reprezintă un proces democratic autentic și că continuarea regimului politic de la Moscova ar putea agrava tensiunile în regiune.

„Dacă cineva crede că aceste alegeri sunt alegeri într-o lume democratică, este evident că nu este cazul. Este continuarea acestui regim politic la Moscova și, din păcate, nu vedem o schimbare de abordare nici în Ucraina, nici față de Occident, nici față de NATO”, a declarat Geoană.

Geoană a subliniat că o Rusie mai agresivă implică necesitatea ca NATO să fie mai pregătită să contracareze această agresiune. Alianța trebuie să-și mențină capacitatea de descurajare și să protejeze teritoriul și aliații săi.

În cadrul evenimentului, Geoană și-a lansat cartea „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”, unde a analizat provocările și perspectivele României în contextul securității regionale și globale.

În concluzie, declarațiile lui Mircea Geoană subliniază importanța consolidării poziției României în cadrul NATO și necesitatea de a se pregăti pentru un viitor marcat de relații tensionate cu Rusia.


Acest articol sintetizează declarațiile secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, referitoare la relația tensionată a României cu Rusia și la importanța consolidării capacității de descurajare a Alianței Nord-Atlantice în fața agresiunii rusești.