Extern

România este pregătită să primească migranţi salvaţi de un ONG spaniol

România şi alte cinci state membre UE sunt pregătite să primească migranţi salvaţi de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms, îl anunţă Conte pe Salvini într-o scrisoare deschisă.
Şase state membre UE şi-au exprimat dorinţa de a primi o parte dintre cei 147 de migranţi care se află la bordul navei umanitare a ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms, care se află de joi în largul Insulei italiene Lampedusa, a anunţat joi premierul italian Giuseppe Conte, relatează Reuters şi AFP.

”Franţa, Germania, România, Portugalia, Spania şi Luxemburgul tocmai m-au anunţat că sunt pregătite să primească migranţi”, a scris Conte într-o scrisoare deschisă adresată ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), care a rupt coaliţia de guvernare cu Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi a provocat o criză politică, potrivit news.ro.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne şi o sursă de la Ministerul francez de Interne au confirmat că negociau cu Comisia Europeană (CE) şi alte state membre.

Aceste discuţii nu s-au încheiat încă şi ar fi prematur să se detalieze – ţară cu ţară – repartizarea migranţilor salvaţi de Open Arms, potrivit unei surse franceze. Aproximativ 150 de pasageri salvaţi în largul Libiei se află, în prezent, la bordul Open Arms.
ONG-ul spaniol, care a închiriat nava, a anunţat joi că vaporul era la ancoră în apele teritoriale italiene, la aproximativ opt kilometri de Insula Lampedusa, potrivit news.ro.

Un tribunal administrativ italian, sesizat de ONG-ul spaniol, l-a contrazis pe ministrul italian de Interne Matteo Salvini, şi a permis miercuri Open Arms să intre în apele teritoriale italiene – în virtutea dreptului maritim internaţional.

Vaporul, a stabilit tribunalul, este necesar să primească o ”asistenţă imediată” cu privire la persoanele salvate, ”care au cea mai mare nevoie”. Însă, judecătorii administrativi nu au precizat dacă Open Arms este autorizat să acosteze şi nici dacă migranţii de la bord pot debarca.

sursa