Extern

Șeful Blackrock „Cum Covid ar putea ajuta la salvarea planetei”

Pandemia a provocat un efect teribil asupra vieții și mijloacelor de trai ale omului. Este greu de văzut cum orice ar putea fi descris drept pozitiv ar putea ieși dintr-o criză atât de devastatoare.

Dar cel mai mare manager de bani din lume sugerează că ar putea exista unul.

Blackrock administrează 8,7 trilioane de dolari din banii economisitorilor. Este probabil cea mai influentă firmă financiară din lume.

Larry Fink, directorul executiv al Blackrock, în scrisoarea sa anuală către șefii tuturor companiilor în care este investită această sumă colosală, spune că pandemia ar putea ajuta în cele din urmă în lupta împotriva unei crize și mai mari.

„Cred că pandemia a prezentat o astfel de criză existențială – o amintire atât de puternică a fragilității noastre – încât ne-a determinat să ne confruntăm mai puternic cu amenințarea globală a schimbărilor climatice și să analizăm cum, la fel ca pandemia, ne va modifica viața . ”

Investiții durabile
El susține că acest lucru nu este doar o discuție: îl puteți măsura și că a accelerat o realocare a capitalului global către întreprinderi durabile din punct de vedere ecologic.

Când a lovit pandemia, investitorii au fugit pe dealuri. Și-au abandonat participațiile și le-au transformat în numerar. Indicele Dow Jones al celor mai mari companii din SUA a pierdut 10.000 de puncte, aproape o treime, în câteva zile.

Piața bursieră a revenit în timp ce investitorii privesc cu speranță spre o lume post-pandemică – starea lor de spirit îmbunătățită de cantități enorme de medicamente financiare de urgență, cum ar fi tipărirea banilor și împrumuturile și cheltuielile masive ale guvernului.

Dar, când investitorii au ieșit din dealuri, au coborât pe o cale diferită – investind în companii diferite decât obișnuiau. Larry Fink remarcă faptul că investitorii au pompat 288 miliarde de dolari la nivel global în active durabile, o creștere de 96% față de întregul 2019.

Schimbările climatice vor conduce la o schimbare „masivă” a investițiilor

Gestionarea banilor oamenilor nu este un cântec de foc de tabără. Trebuie să oferiți rezultate, altfel fondurile de pensii își vor duce banii în altă parte.

Din nou, Larry Fink insistă că nu trebuie să sacrificați o întoarcere bună pentru o planetă curată și o conștiință curată. Valoarea companiilor cu profiluri de mediu, sociale și de guvernanță mai bune a crescut mai repede decât altele în 2020.

Multe dintre acestea pot fi respinse ca „spălare verde” – încercări tokeniste din partea întreprinderilor de a menține banii.

De asemenea, este adevărat că Blackrock investește sute de miliarde în „indexuri de urmărire”, ceea ce înseamnă că vor deține o participație într-o companie atât timp cât se află într-un mare index global – cum ar fi FTSE 100, care este un bloc cu petrol, gaze și companii miniere de la care un investitor durabil independent ar retrage.

O parte din performanța investițională durabilă se poate datora și faptului că este noul aspect pe care trebuie să-l copiați pentru a arăta actual.

Cu toate acestea, toate întreprinderile se prăbușesc dacă nu merg acolo unde clienții le spun să meargă. Săptămâna trecută, Biserica Angliei a renunțat la acțiuni la BTS FTSE, în ciuda noilor șefi care se angajează să facă compania energetică neutră din punct de vedere al carbonului până în 2050.

Marii administratori de bani din Marea Britanie, precum Legal & General și Aviva, au propriile lor liste de companii în care nu vor investi și raportează că atitudinile de investiție din partea clienților lor se mișcă rapid.

S-a dovedit irezistibil pentru guvernele din întreaga lume să promită că vor „reconstrui mai bine” – s-ar putea dovedi, de asemenea, greu să reziste dorinței de a reveni la ceea ce aveam înainte – și dacă petrolul ieftin, de exemplu, ne ajută să facem acest lucru, atunci așa să fie .

Dar când omul cu șirurile de pungă de 9 trilioane de dolari vorbește direct cu directorii executivi ai companiei, aceștia tind să asculte. Și Larry Fink spune că pandemia a lovit într-o fereastră care era deja întredeschisă – o șansă pentru capitalism să reevalueze locul în care se îndreaptă.

sursa