Extern

Sfârșitul Crizei de Proiectile de Artilerie în Ucraina

Cu 1 milion de unități aproape de livrare, criza de proiectile de artilerie a Ucrainei ar putea ajunge la final în curând. Kievul se pregătește să trimită până la 10.000 de proiectile pe zi împotriva rușilor în vara acestui an noteaza g4media.ro

Cel puțin 700.000 de proiectile de artilerie sunt programate să fie livrate Ucrainei în primăvară, potrivit publicației Forbes. Acest influx ar putea permite forțelor armate ale Kievului să oprească ofensiva rușilor.

Inițiative europene și acorduri bilaterale încheiate de Ucraina cu state europene vor pune la dispoziție proiectilele de artilerie necesare forțelor terestre ucrainene. De asemenea, un pachet de asistență propus de Casa Albă pentru Kiev, în valoare de 60 de miliarde de dolari, ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea situației.

Cehia a jucat un rol crucial în soluționarea crizei de muniții, identificând 800.000 de proiectile de artilerie în „state non-vestice”, care pot fi achiziționate pentru 1,5 miliarde de dolari. O serie de țări, printre care Belgia, Canada, Danemarca și Olanda, au promis furnizarea fondurilor pentru alte 400.000 de proiectile.

Negocieri pentru achiziția de proiectile pentru Ucraina mai poartă Germania, în India, dar și Uniunea Europeană. Cu aceste eforturi concertate, se pare că Ucraina este pe cale să-și întărească semnificativ capacitățile de apărare în fața agresiunii rusești.