Sport

Șoc la Teheran: „Nadia” din Iran a fugit din țară!

Kimia Alizadeh, singura sportivă din Iran medaliată la Jocurile Olimpice, a anunțat că a părăsit definitiv țara și s-a mutat în Europa. Ea și-a motivat decizia prin ”ipocrizia” și ”minciunile” sistemului de la Teheran, care folosește sportivii în scopuri politice.
”Sunt una dintre milioanele de femei oprimate în Iran, cu care autoritățile s-au jucat timp de ani de zile. Mă îmbrăcam cu ce-mi spuneau ei să mă îmbrac. Repetam tot ce-mi spuneau ei să repet. Niciuna dintre noi nu contează pentru ei”, a scris, pe Instagram, sportiva de 21 de ani, medaliată cu bronz la concursul de taekwondo de la Olimpiada din 2016.

”Nu vreau să stau la aceeași masă cu ipocrizia, minciunile, injustiția și lingușeala”
Cunoscută ca ”Tsunami” în Iran, Alizadeh i-a acuzat pe oficialii de la Teheran că i-au luat tot ce voia pe lume. ”Nu vreau să stau la aceeași masă cu ipocrizia, minciunile, injustiția și lingușeala”, a adăugat sportiva, spunând că nu dorește să fie părtașă la corupția care caracterizează regimul din Iran.

”Spiritul meu nu se potrivește cu legăturile economice murdare și cu lobby-urile politice din Iran. Îmi doresc siguranță și o viață fericită și sănătoasă. Rămân însă o fiică a Iranului oriunde mă duc”, a mai spus Kimia Alizadeh.

Sportiva a precizat că decizia de a părăsi țara a fost mai dificilă decât câștigarea unei medalii la Olimpiadă. Nu se știe exact destinația aleasă de Kimia, însă presa din Iran sugerează că Olanda ar fi țara în care Alizadeh a hotărât să se stabilească.

Kimia Alizadeh, una dintre cele mai inspiraționale femei din lume
Dispariția lui Alizadeh din Iran a șocat întreaga țară. Abdolkarim Hosseinzadeh, un parlamentar de la Teheran, a acuzat oficialii incompetenți că permit ”capitalului uman” să plece din țară.

Presa de la Teheran mai scrie că sportiva vrea să concureze la Olimpiada din 2020, de la Tokyo, însă nu își dorește să mai reprezinte Iranul.

În octombrie 2019, Kimia Alizadeh a fost inclusă într-un top BBC al celor mai inspiraționale și influente femei din lume. ”Le-a încurajat pe fetele și femeile iraniene să-și împingă granițele libertății personale”, au descris-o jurnaliștii de la BBC.

sursa