Actualitate

Sute de tancuri, elicoptere si echipamente militare ajung in Romania

Sute de tancuri SUA, elicoptere si echipamente militare vor poposi in Romania, relateaza ro.sputnik.md.

Toate aceastea vor sosi cu vaporul in Germania, iar in cursul zilei de vineri vor fi transportate pe calea ferata in Europa de Est.

Sputnik declara: „Trei vapoare sosite în portul Bremerhaven din Germania au adus sute de tancuri şi maşini pentru a fi utilizate de cei aproximativ 4.000 de militari americani în exerciţiile NATO din apropierea graniţei cu Rusia”, relatează New York Times.

La începutul lunii februarie, unitățile militare din SUA se vor extinde în Polonia, statele baltice, Bulgaria, România și Germania pentru exerciții.

În aceste state va mai ajunge a 10-a Brigadă de Aviaţie, cu aproximativ 50 de elicoptere Black Hawk și 10 elicoptere CH-47 Chinook, împreună cu 1.800 de militari, precum și un batalion de aviație separat cu 400 de militari și 24 de elicoptere Apache.

„Cel mai bun mod de a menține pacea este prin pregătire. Acest lucru arată pus şi simplu puterea și coeziunea alianței și angajamentul SUA de a menține pacea pe continent”, a declarat reporterilor generalul-maior Timothy McGuire.

„În afară de trupele SUA sosite în Polonia, tări din NATO precum Germania, Canada si Marea Britanie trimit batalioane de până la 1.000 de militari în fiecare din fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania.

Partidul de Stânga din Germania, care a solicitat legături mai strânse cu Rusia”, a declarat că Berlinul a avut o obligație istorică de a lucra pentru pace și dezarmare, și protestează împotriva desfășurării NATO.

„Tancurile nu creează nicăieri pace. Dimpotrivă, o asemenea desfășurare de trupe la o astfel de scară mereu va creşte provocarea”, a declarat Christian Goerke, preşedintele partidului din statul Brandenburg.