Aproximativ 430.000 de copii din estul Ucrainei încă se confruntă cu riscuri serioase la adresa sănătăţii lor fizice şi bunăstării psihologice, a precizat agenţia ONU pentru copii, UNICEF, într-un raport publicat marţi.
„Este de neconceput ca copiii din estul Ucrainei continua să se ducă la şcoli cu găuri de gloanţe în pereţi şi adăposturi anti-bomba şi trăiesc în cartiere care sunt în permanenţă bombardate şi pline de mine antipersonal”, a precizat Afshan Khan, director regional pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul UNICEF.
Citește și: Cum un apel pentru „pizza” a salvat viața unei femei: Cazul emoționant din Londra
Potrivit aceluiaşi raport, un număr de 172 de copii (printre care şi o fetiţă de un an) au fost răniţi sau ucişi de mine sau de alte dispozitive explozive.
În plus, doar în 2019 au avut loc cel puţin 36 de atacuri asupra şcolilor. O şcoală a fost bombardată de 15 ori. Iar de la începutul conflictului din estul Ucrainei (în 2014) au fost distruse peste 750 de instituţii de învăţământ.
„Copiii pe care i-am întâlnit în estul Ucraine au speranţe şi visuri la fel ca toţi ceilalţi copii, însă au suferit cumplit după cinci ani în care au trăit în pericol constant”, a adăugat oficialul UNICEF.
Raportul a mai concluzionat şi că două milioane de persoane sunt supuse riscului de deces sau de rănire din cauza minelor anti-personal sau a altor dispozitiv explozive.
Citește și: Nikolai Patrușev: Declarații controversate despre viitorul Moldovei, Ucrainei și poziția Uniunii Europene
Estul Ucrainei este una dintre cele mai minate zone de pe planetă.
sursa
Citește și: O pensionară a avut nevoie de trei ambulanțe pentru a ajunge la spital