Actualitate

Teodor Țigan, directorul Romsilva, cu tunurile pe ONG-urile de mediu: „90% sunt antiromânești”

Teodor Țigan, directorul Romsilva, cu tunurile pe ONG-urile de mediu: „90% sunt antiromânești"
Teodor Țigan, directorul Romsilva, cu tunurile pe ONG-urile de mediu: „90% sunt antiromânești”

Teodor Țigan (62 de ani) este noul director general al Regiei Naționale a Pădurilor, Romsilva. Acesta a început deja contrele cu organizațiile neguvernamentale din zona de mediu, din ce în ce mai active în ultimii ani.

ONG-urile trag anual semnale de alarmă cu privire la tăierile ilegale și furturile de material lemnos din pădurile României. Întrebat de un jurnalist din Arad dacă această problemă poate fi rezolvată, Teodor Țigan a declarat că ONG-urile sunt coordonate de interese din străinătate.

„Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% dintre aceste organizații sunt antiromânești (…) Sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei românești. De ce să exploatăm pădurile României? De ce să nu lăsăm lemnul să putrezească în păduri? România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producție la 120-140 de ani, cu lemn excepțional, ceea ce face o concurență enormă”, a declarat Teodor Țigan pentru Ovidiu Balint.
Teodor Țigan: Occidentalii „plătesc organizații care să-i facă României antireclamă”

Teodor Țigan a explicat că lobby-ul ONG-urilor este perfect justificat, dacă problema este tratată din punctul de vedere al intereselor din afara României. Țara noastră este un puternic concurent al unor state precum Franța și Germania, din punct de vedere al calității materialelor lemnoase.

„Ei au milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtuni etc. Și nu au ce face cu asemenea cantități. Și atunci plătesc organizații care să îi facă României antireclamă, cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale. În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase, atât din punct de vedere al calității lemnului, dar și a biodiversității”, a mai precizat directorul Romsilva.

Teodor Țigan va ocupa funcția de director al Romsilva timp de 4 luni, într-un mandat provizoriu. A fost numit pe data de 15 iunie, de Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor. Înainte, a deținut funcția de director al Direcției Silvice Arad.

sursa