Extern

UE amână sprijinul financiar pentru Ucraina deoarece riscă să se confrunte cu o recesiune

Uniunea Europeană amână îndeplinirea promisiunilor de a oferi un pachet de ajutor substanțial Ucrainei, în contextul în care se confruntă cu perspectiva unor probleme economice grave la nivel intern,
În urmă cu aproape două luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus trimiterea a 9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi de urgență către Ucraina.

Până în prezent, statele UE au reușit să convină doar asupra unei tranșe inițiale care acoperă a noua parte din acest obiectiv. Potrivit informațiilor disponibile, Germania se opune unei finanțări masive pentru Ucraina.
UE se confruntă cu provocări, în condițiile în care perspectiva unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaz rusesc și înăsprirea politicii monetare riscă să împingă blocul comunitar din nou în recesiune.

Comisia Europeană s-a angajat în luna mai să finanțeze și cea mai mare parte din reconstrucția Ucrainei, care ar putea costa până la 750 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor guvernului ucrainean. Subiectul ar putea genera o dezbatere și mai dificilă pentru UE, deoarece nu există un acord asupra modului de obținere a fondurilor.
sursa