Extern

UE se pregătește să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind vizele

Uniunea Europeană se pregătește să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind vizele de călătorie, susține Financial Times, care citează trei oficiali europeni implicați în discuții.

Rușii și-ar putea pierde statutul preferențial în obținerea de vize UE
Planul este de a îngheța acordul din 2007 dintre Uniunea Europeană și Rusia, prin care cetățenii ruși au un tratament preferențial atunci când solicită vize UE.

Părți din acord, cele referitoare la libera circulație a oficialilor guvernamentali și a oamenilor de afaceri, au fost suspendate la finele lunii februarie, imediat după ce rușii au invadat Ucraina, dar o suspendare mai extinsă ar face ca întreaga procedură de obținere a vizelor să fie mai costisitoare și de mai lungă durată pentru ruși.
Potrivit celor trei oficiali europeni consultați de FT, într-o primă fază, miniștrii din UE își vor anunța sprijinul politic pentru această decizie în cadrul unei reuniuni de două zile la Praga, care începe marți.

Nu-i normal ca turiștii ruși să se plimbe prin orașele noastre, prin porturile noastre. Trebuie să le transmitem un semnal clar rușilor că acest război nu e OK, nu e acceptabil!

Situația e excepțională, deci măsurile sunt excepționale. Vrem să mergem dincolo de suspendarea facilitării vizelor”, a spus unul dintre oficiali, pentru FT.

Mai mulți lideri UE au insistat ca rușii să nu mai primească vize
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut interzicerea completă a rușilor, dar propunerea a fost respinsă de mai mulți lideri occidentali, inclusiv de americani și britanici, pe motiv că asta i-ar afecta inclusiv pe rușii care se opun războiului și vor să fugă de regimul Putin.

În schimb, ca de obicei, liderii din estul Europei, ai țărilor aproape de Rusia și care au cunoscut în istorie ce înseamnă ocupația sovietică, au fost cei mai fermi.

În vreme ce, din nou, tot ca de obicei, Germania și-a exprimat deja reticența prin vocea cancelarului Olaf Scholz, est-europenii au luat deja decizii la nivel național pentru a se asigura că numărul de ruși care primesc vize scade. Totuși, ei cer o astfel de decizie la nivelul întregului bloc comunitar.

Rușii de rând nu au pornit războiul, dar trebuie să înțelegem că ei îl susțin. Nu e corect ca rușii să poată intra în Europa, în Schengen, să fie turiști, în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina”, a declarat, de exemplu, premierul finlandez Sanna Marin.

sursa