Actualitate

VÂRSTA DE PENSIONARE este SCHIMBATĂ OFICIAL

Croația a fost zguduită, recent, de un protest de amploare, după ce Guvernul și-a anunțat intenția de a crește vârsta de pensionare la 67 de ani și de a micșora pensiile în cazul ceror care optează pentru pensionarea anticipată.
Mii de oameni au protestat în centrul capitalei Zagreb, nemulțumiți de decizia Executivului, care a solicitat Parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033. Guvernul susține că este vorba de o măsură prin care să fie accelerate eforturile pentru ca sistemul de pensii să devină unul sustenabil.
Mai mult, Executivul croat a propus o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată, dar a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze
„Există multă nefericire și amărăciune în noi. Oare această propunere nu este iresponsabilă față de lucrătorii și pensionarii noștri?, a declarat Kresimir Sever, unul dintre liderii uniunilor sindicale care au organizat protestul, către mulțimea adunată în centrul Zagrebului.

Repertoriul mișcării de stradă a fost unul variat. Dacă unii protestatari au strigat „hoții”, mulți alți participanți au purtat pancarte prin care acuzau Guvernul că îi sărăcește pe pensionari și pe lucrători. „De la școală la muncă, de la muncă în mormânt”, reclama unul dintre bannere.

Totodată, sindicaliștii din industria metalurgică și sistemul medical li s-au adresat participanților la miting, insistând că nu pot munci până la 67 de ani.
„Muncesc pe ploaie și pe soare. Car zi de zi cu picioarele și spatele sute de pubele de gunoi arhipline. M-am operat deja la un genunchi, va trebui să mă operez și la al doilea”, a declarat un angajat al unei firme de curățenie.

Sindicaliștii consideră că noua lege i-ar afecta în special pe lucrătorii mai în vârstă, aflați adesea sub presiune pentru a se pensiona anticipat, fie din motive de sănătate, fie pentru că angajatorii vor să scape de personalul peste o anumită vârstă.

De asemenea, ei au atras atenția că, în Croația, durata de viață este mai redusă decât în multe alte țări din UE.

Sindicatele au amenințat că vor lansa o campanie pentru organizarea unui referendum privind propunerea referitoare la vârsta de pensionare dacă Guvernul nu va renunța la această măsură.

sursa