Extern

Zelenski: Navigație Liberă și Sigură în Marea Neagră

Navigație Liberă și Sigură în Marea Neagră conform Formulei de Pace Ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța aplicării formulei de pace pentru asigurarea navigației fără restricții în Marea Neagră scrie digi24.ro

În cadrul unei reuniuni regionale a Congresului autorităților locale și regionale din Ucraina, Zelenski a evidențiat că implementarea acestei formule va contribui la eliberarea apelor Mării Negre de agresiunea rusă și la garantarea securității pentru navele de toate dimensiunile.

Potrivit Administrației Prezidențiale din Ucraina, Zelenski a afirmat că navigația liberă și sigură în Marea Neagră este un obiectiv major al Formulei de Pace. Acesta a subliniat importanța unui summit la nivel de lideri pentru a discuta și implementa această formulă, asigurând accesul deschis pentru toate navele în Marea Neagră.

Președintele a evidențiat că Ucraina a demonstrat capacitatea de a gestiona independența coridoarelor de export, fără a fi influențată de Rusia. Această abordare a confirmat că nu există necesitatea căutării altor rute sau porturi pentru exporturile de alimente.

Formulata de pace propusă de Zelenski include punctul 2, „Securitatea Alimentară”, care subliniază importanța asigurării navigației libere și sigure în Marea Neagră și Marea Azov. Această formulă implică restabilirea controlului suveran al Ucrainei asupra porturilor ucrainene, crearea de noi porturi și extinderea sortimentului de mărfuri ucrainene transportate pe mare.

Implementarea Formulei de Pace Ucrainene este văzută ca un pas crucial pentru garantarea securității și libertății de navigație în regiunea Mării Negre, oferind o perspectivă promițătoare pentru viitorul economic și securitatea Ucrainei.