Extern

Zelenski: „Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că anunţul SUA privind livrarea a 31 de tancuri Abrams 31 ţării sale este „un pas important pe calea spre victorie”. Ucraina a mai primkt tancuri din Germnaia, Spania şi Polonia.
Preşedintele Volodimir Zelenski, care miercuri a împlinit 45 de ani, a mulţumit în mesajul său zilnic pentru tancurile Leopard 2 şi Abrams pe care chiar în această zi a aflat că le va primi ţara sa, dar a subliniat că „viteza şi volumul” acestui ajutor sunt elementele-cheie în continuare, în timp ce următoarea etapă a sprijinului militar occidental ar trebui să fie rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele performante.

„Astăzi este o zi cu veşti extrem de bune pentru Ucraina. Există o coaliţie a tancurilor. Există o decizie de a lansa furnizarea de tancuri pentru apărarea noastră, tancuri moderne”, a spus Volodimir Zelenski, care a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, preşedintelui Joe Biden şi aliaţilor. El spune că în felul acesta este consolidată apărarea Europei. „Toate acestea dovedesc cel mai important fapt pentru lumea de astăzi – faptul că libertatea devine tot mai puternică. Iar modul în care lucrăm cu toţii împreună pentru a întări libertatea, pentru a apăra Ucraina şi Europa este o realizare istorică a liderilor care conduc acum”, a subliniat preşedintele ucrainean.
Pe de altă parte, a punctat el, „este foarte important să existe progrese şi în alte aspecte ale cooperării în domeniul apărării” şi a menţionat furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi furnizarea de avioane, arătând că a vorbit în acest sens cu secretarul general al NATO.

Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, este important pentru noi să ne extindem cooperarea în domeniul artileriei, trebuie să ajungem la furnizarea de avioane către Ucraina. Şi acesta este un vis. Şi aceasta este o sarcină. O sarcină importantă pentru noi toţi”, a spus preşedintele ucrainean.
„Cu cât mai mult sprijin de apărare primesc eroii noştri de pe front din partea lumii, cu atât mai repede se va pune capăt agresiunii Rusiei şi cu atât mai fiabile vor fi garanţiile de securitate pentru Ucraina şi pentru toţi partenerii noştri după război”, a argumentat el.

sursa