Extern

„Acumularea de trupe” rusă lângă Ucraina alarmează NATO

Rusia a avertizat NATO să nu trimită trupe pentru a ajuta Ucraina, pe fondul rapoartelor despre o mare acumulare militară rusă la granițele sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va lua „măsuri suplimentare” dacă NATO ar face o astfel de mișcare.

Lupte sporadice și de nivel scăzut continuă în estul Ucrainei între trupele ucrainene și separatiștii susținuți de ruși.

Forțele SUA din Europa sunt acum în alertă mai mare, invocând „escaladarea agresivității rusești” în zonă.

Un oficial al NATO a declarat pentru agenția de știri Reuters că Rusia subminează eforturile de reducere a tensiunilor din estul Ucrainei, iar ambasadorii NATO s-au întâlnit joi pentru a discuta situația.

„Aliații își împărtășesc îngrijorările cu privire la activitățile militare recente la scară largă ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia”, a spus oficialul.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, s-a alăturat criticilor, spunând că „exercițiile militare și posibilele provocări de-a lungul frontierei sunt jocuri tradiționale rusești”.

Între timp, domnul Peskov a acuzat forțele ucrainene că organizează „provocări” pe prima linie din estul Ucrainei, unde se încalcă zilnic un încet al focului fragil.

În cea mai gravă izbucnire din ultimele luni, patru soldați ucraineni au murit în bombardamente separatiste pe 26 martie lângă Shuma, un sat din regiunea Donetsk. De atunci au existat doar incidente la nivel scăzut.

Care este amploarea implicării rusești?
Luna trecută, Rusia a desfășurat exerciții militare în Crimeea, peninsula Mării Negre pe care a anexat-o din Ucraina în martie 2014.
sursa