Extern

Arma redutabilă testată de Putin la doi pași de România.

Președintele Rusiei Vladimir Putin a supravegheat o serie de manevre militare în Marea Neagră, în timpul cărora a fost testată cu succes racheta hipersonică Kinjal (Pumnal), a anunțat agenția Tass.
Manevrele militare au implicat peste 30 de nave, un submarin și 40 de aeronave din Flotele de la Marea Neagră și de la Marea Nordului.

Putin a urmărit jocurile de război de pe crucișătorul Mareșal Ustinov. În timpul manevrelor, două avioane MiG-31K au lansat o rachetă Kinjal către o țintă.

Potrivit Tass, exercițiile au fost un succes.
Un avion MiG-31, cu o rachetă Kinjal, în timpul manevrelor cu ocazia Zilei Victoriei, 2018 FOTO: EPA Racheta Kinjal a fost prezentată de Putin în 2018 drept o sperietoare a sistemelor antiaeriene.

Racheta care zboară cu o viteză hipersonică, de 10 ori mai rapidă decât viteza sunetului, poate fi ghidată în toate fazele traiectoriei sale de zbor, ceea ce îi permite, de asemenea, să depășească toate sistemele de apărare antiaeriene și anti-rachete existente, transportând focoase nucleare și convenționale pe o distanță de peste 2.000 de kilometri”, a spus liderul de la Kremlin.

Arma a fost testată pentru prima oară cu succes în luna noiembrie 2019. La începutul anului trecut, un analist militar rus declara pentru Radio Europa Liberă că sistemul Kinjal a fost elaborat și instalat special pentru România.
Noi avem aceste sisteme Kinjal, aceleași rachete Iskander, dar atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate”, spunea Pavel Felgenhauer.

Într-un alt articol, publicat tot anul trecut, portalul Sputnik, site-ul de propagandă al Moscovei, cita un alt analist român care asigura că Rusia nu va folosi sistemul hipersonic împotriva României.

sursa