Asistații social apți de muncă, puși să curețe localitățile

De câteva zile, atenția autorităților s-a concentrat pe asistații social. O serie de declarații ale ministrului Muncii, Raluca Turcan, au făcut valuri. Ministrul vorbea de o abundență a ajutoarelor pentru unele persoane. În acest context a venit și vestea potrivit căreia Consiliul Județean Bihor a încheiat un protocol cu Prefectura şi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială. În baza acestuia, beneficiarii ajutoarelor sociale ar fi obligați să iasă la curățenie în localitățile lor, activitate ce ar urma să fie planificată de primării.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat marți, într-o intervenție pe B1 TV, că scopul acestei măsuri nu este tăierea ajutoarelor sociale, justificate în multe situații, dar a precizat că ”este moral și corect să faci cel puțin câteva ore de muncă lunar pentru această chestiune”.

Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice

Ilie Bolojan: În momentul în care vii în România e o stare de neorânduială

”Sunt câteva lucruri care nu pot fi contestate. Eu mă refer la județul Bihor. Când treci din Ungaria în România constanți o diferență semnificativă între calitatea șanțurilor, a acostamentelor drumurilor, a zonelor din localiăți, în sensul că sunt mult mai bine îngrijite, nu doar în Ungaria, ci în toate țările europene și, în momentul în care vii în România, constați zone pline de bălării, PET-uri aruncate pe marginea drumului, o stare de neorânduială care în niciun caz nu te trimite într-un context european. Asta înseamnă că sunt foarte multe lucruri de făcut.

Citește și: Autocisternă încărcată cu benzină răsturnată la intrarea în Fălticeni dinspre Spătărești: Trafic deviat și intervenție de urgență

În același timp, avem în județul Bihor peste 3.000 de beneficiari de ajutoare sociale, care înseamnă mai multe tipuri de ajutoare sociale care se dau uneori la aceeași persoană și, deci, există un număr important de oameni care, conform legii, trebuie să desfășoare munci pentru acești bani.

Avem comune cu peste 100 de beneficiari. Asta înseamnă că ar trebui ca în fiecare zi să fie cel puțin 10-15 oameni care să lucreze câte opt ore pe zi, ceea ce înseamnă că trebuie să se vadă rezultate. Și avem comune în care toți beneficiarii, peste 70, au certificate medicale că nu pot presta aceste munci. Din nou, este o situație nelalocul ei, pentru că este puțin probabil ca toți oamenii dintr-o comună, dacă nu a fost acolo o calamitate, să fie în incapacitate de a face acolo o muncă”, a spus Ilie Bolojan.
Bolojan: Scopul acestei măsuri, cel puțin în județul Bihor, nu este să tăiem ajutoarele sociale

Citește și: Două adolescente dispărute fără urmă în timp ce mergeau spre liceu în Jibou

Președintele CJ Bihor a mai precizat că inspectorii de la Prefectură și de la Agenția de Inspecție și Plăți Sociale vor face verificări în acest sens în primăriile localităților cu un număr mare de asistați social.

„Sunt două lucruri pe care trebuie să le facem. Pe de o parte, să susținem primăriile să organizeze mai bine aceste munci care trebuie făcute. Asta înseamnă că Consiliul Județean Bihor va finanța tot ce înseamnă componenta de susținere a acestor munci, de la mănuși de protecție, saci de menaj, coase mecanice și alte dotări. În al doilea rând, să verificăm că aceste munci se fac, în sensul în care, Primăria nu le semnează din pix ziua de muncă făcută, ci pe baza unui plan de muncă să se vadă clar o zonă care nu era îngrijită și la finalul zilei să fie îngrijită. Inspectorii de la Prefectură și de la Agenția de Inspecție și Plăți Sociale vor merge zi de zi în teren începând de luna viitoare, în Primăriile localităților cu număr mare de asistați și vor constata acest lucru”, a mai spus șeful Consiliului Județean Bihor.

Bolojan a anunțat și că va solicita verificări cu privire la modul în care au fost acordate certificatele medicale care atestă faptul că persoanele în cauză nu pot să muncească.

”În condițiile în care, certificatele medicale sunt într-un număr care, din punctul meu de vedere e cât se poate de suspect, vom sesiza atât Colegiului Medicilor, cât și Casei de Sănătate a Județului Bihor să verifice modul în care au fost eliberate aceste certificate medicale, în așa fel încât să fie eliberate, într-adevăr în cazurile justificate. Scopul acestei măsuri, cel puțin în județul Bihor, nu este să tăiem ajutoarele sociale pentru că sunt situații obiective, în care oamenii locuiesc la distanțe mari de locurile de muncă, nu au calificări și trebuie să beneficieze de un sprijin din partea statului, dar este moral și corect să faci cel puțin câteva ore de muncă lunar pentru această chestiune”, a mai spus Ilie Bolojan.

sursa