Extern

Au fost descoperite cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern.

Au fost descoperite cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern.Un craniu din Grecia a fost datat că având o vechie de aprosimativ 210.000 de ani, într-o perioadă în care continentul european era dominat de Omul de Neanderthal.

Descoperirea dovedeşte, astfel, existenţa unui grup de migratori din Africa, care a intrat în Europa, dar care nu a lăsat nicio urmă în ADN-ul omului modern. Craniul a fost descoperit în anii 70′, într-o peşteră din Grecia, alături de o altă cutie craniană.

Acum, scenariul nostru este că a existat un grup modern de oameni în Grecia în urmă cu 210.000 de ani, poate că înrudit cu alte populaţii similare din Levant (Siria, Irak, Iordania, Israel, Liban – n.r.)„, a precizat profesorul Chris Stringer, din cadrul Muzeului Nationa de Istorie din Londra.

În situaţia în care descoperirea se confirmă, grupul din care acest craniu ar face parte ar fi ajuns în Europa cu 150.000 de ani înaintea celui din care ne tragem noi. Acesta din urmă a ajuns în Europa în urmă cu 60.000 de ani.

Cu toate acestea, există deja dovezi ale amestecului de populații de Neanderthal cu cele de Homo Sapiens, ce datează din urmă cu 219.000 și 460.000 de ani.

B1.ro