Extern

Cea mai mortală zi în care 38 de protestatari au fost uciși

Cel puțin 38 de oameni au fost uciși miercuri în Myanmar în ceea ce ONU a descris drept „cea mai sângeroasă zi” de la lovitura de stat cu o lună în urmă.

Trimisul ONU în Myanmar, Christine Schraner Burgener, a declarat că vor apărea imagini șocante din țară.

Ea a mai spus că se pare că forțele de securitate trăgeau cu gloanțe vii.

Manifestări în masă și acte de neascultare civilă au avut loc în Myanmar de când armata a preluat controlul la 1 februarie.

Generalul care a readus Myanmar la stăpânire militară
Aung San Suu Kyi: Icoana democrației care a căzut din grație
Protestatarii au cerut eliberarea liderilor guvernamentali aleși, inclusiv a lui Aung San Suu Kyi, care au fost răsturnați și reținuți în urma loviturii de stat, și încetarea guvernării militare.

Cea mai recentă violență vine la o zi după ce vecinii din Myanmar au îndemnat armata să-și exercite reținerea.

„Tocmai au ieșit și au început să tragă”
Doamna Schraner Burgener a declarat că cel puțin 50 de persoane au fost acum ucise „și mulți răniți” de la începutul loviturii de stat.

Ea a spus că un videoclip a arătat că poliția bătea un echipaj medical voluntar neînarmat. O altă persoană a arătat că un protestatar a fost împușcat și foarte probabil ucis pe stradă, a spus ea.

„Am întrebat câțiva experți în arme și mi-au putut verifica, nu este clar, dar se pare că armele poliției, cum ar fi mitraliere de 9 mm, deci muniție vie”, a spus ea.

Rapoartele din interiorul Myanmar au vorbit despre forțele de securitate care au deschis focul asupra mulțimilor mari din mai multe orașe, inclusiv Yangon, cu prea puține avertismente.

Doi băieți, în vârstă de 14 și 17 ani, au fost printre cei care au fost uciși, a spus Salvați Copiii. S-a spus, de asemenea, că o femeie de 19 ani ar fi printre cei morți.
sursa