Actualitate

Control al ANP la Penitenciarul Baia Mare

Este oficial. Administrația Națională a Penitenciarelor a dispus un control la Penitenciarul Baia Mare, după acuzațiile apărute în presă referitoare la directorul acestei instituții, Horia Chiș.

Potrivit ANP, „la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost înregistrată pe circuit de soluționare o sesizare în care este semnalat un act de agresiune asupra unui polițist de penitenciare, angajat al Penitenciarului Baia-Mare. În acest sens, în vederea verificării aspectelor reclamate, conducerea A.N.P. a dispus cu celeritate efectuarea unui control
inopinat de către o echipă multidisciplinară de specialiști, începând cu data de 05.07.2022, la nivelul acestei unități penitenciare”.

În funcție de rezultatele verificărilor, conducerea A.N.P. va dispune cu fermitate măsuri în consecință. A.N.P. este preocupată de menținerea unui climat organizațional optim, sub imperativul respectării prevederilor legale, ale Codului de conduită etică și ale Codului deontologic al personalului din sistemul administrației penitenciare”, arată ANP.

sursa

Întreaga întâmplare a fost relatată de jurnaliștii de la Recorder.

”Pe 19 mai 2022, o angajată a Penitenciarului Baia Mare iese din biroul directorului Horia Chiș, în stare de șoc și cu urme roșii pe gât. Peste câteva minute, este întocmit un raport intern în care medicul instituției descrie semnele unei agresiuni și recomandă o expertiză medico-legală. În câteva ore, un medic legist atestă negru pe alb că femeia a fost strânsă de gât. Astfel, incidentul petrecut în interiorul unei instituții publice are, oficial, o victimă, dar nu și un agresor.

Aceasta e descrierea rece a faptelor. Însă, ce nu se poate descrie în rapoarte sau expertize și nici nu lasă urme vizibile pe piele este frica. Tocmai frica a împiedicat-o pe angajată să declare că cel care a agresat-o este chiar șeful ei, directorul Horia Chiș”, se arată în investigația Recorder.

Polițista susține că atacul violent al șefului nu a apărut din senin și nici nu a fost un caz izolat. Iar până să o strângă de gât, acesta ar fi fost hărțuită mai bine de un an de către director.

După acest incident, victima este presată să semneze un document prin care ar accepta mușamalizarea incidentului. Pentru a o convinge, directorul Horia Chiș, alături de psihologul instituției, Angela Kozma, apelează la o serie de intimidări și încearcă să o șantajeze emoțional.

Victima este amenințată că, dacă va continua să denunțe abuzul, își va distruge viitorul. Este atenționată că intră într-un război pe care nu-l poate câștiga în fața unui director cu influență în Administrația Națională a Penitenciarelor.

I se spune că va distruge liniștea instituției și a colegilor, că nu va fi crezută de nimeni și că e mai înțelept să uite incidentul și să-și vadă de viață. „Pacea e mai înaltă decât dreptatea”, este argumentul suprem al directorului Horia Chiș.

sursa

Ca drept la replică faţă de un articol apărult pe site-ul Recorder, comisar şef de poliţie penitenciară Horia Ştefan Chiş, directorul Penitenciarului Baia Mare, face următoarele precizări.

Referitor la materialul jurnalistic “pacea e mai înaltă decât dreptatea. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituţii publice” publicat pe site-ul Recorder la data de 7 iulie, directorul Penitenciarului Baia Mare, comisar şef de poliţie penitenciară Horia Ştefan Chiş, adresează presei şi opiniei publice următoarele precizări, în virtutea dreptului la replică:
1. Punctual, în cazul de faţă, ofiţerul acuzator nu este de fapt victima nici unui act ilegal sau imoral, ci doar un angajat public lipsit de profesionalism şi etică, care speculează ilicit interesul legitim şi general al mass-mediei , cu scopul vădit de a obţine, în interes personal, îndepărtarea conducătorului unei instituţii publice.
2. Ofiţerul în cauză are un bogat istoric de tentative de a abuza de statutul său public şi de a eluda normele legale şi morale, încercări cenzurate permanent şi ferm de către subsemnatul aspecte care sunt dovedite cu probe şi care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor competente.
3. Evenimentul la care se face referire în materialul jurnalistic are, în realitate, strict conotaţie de reproşuri verbale accentuate, fără a exista o agresiune de ordin fizic, contrar celor declarate mincinos de ofiţerul în cauză.
4. Înregistrările audio prezentate sunt trunchiate, contextualizate şi compilate cu scopul de a induce în eroare şi denatura adevărul, fiind realizate cu încălcarea flagrantă şi penală a legislaţiei în domeniul penitenciar şi a celei privind protecţia informaţiilor clasificate în zonele de securitate.
5. Cele petrecute la data de 19 mai 2022, respectiv un conflict verbal accentuat, sunt determinate exclusiv de conduita nepermisă şi provocatoare a ofiţerului, care cu intenţie directă a supus semnării directorului penitenciarului , fără respectarea normelor legale şi deontologice, un contract de achiziţie publică în valoare de peste 200.000 lei, în cadrul proiectului strategic Correctional (cu un buget total de 8.119.977 Euro).
6. Acest tip de conduită, de natură a afecta semnificativ controlul de legalitate al utilizării fondurilor financiare naţionale şi europene, nu este primul de acest gen, ci unul care s-a repetat frecvent, de peste doi ani în cazul ofiţerului respectiv, şi care a ridicat nenumărate probleme de profesionalism şi suspiciuni de integritate în cazul activităţii acestuia la nivelul Penitenciarului Baia Mare, îndeosebi la nivelul implementării proiectului Correctional, finanţat din fonduri norvegiene.
7. În opinia subsemnatului, cazul de faţă nu este, în mod cert, unul simplu despre agresivitate personală, ci unul mai amplu, despre legalitate şi integritate instituţională.
8. Mă voi pune la dispoziţia organelor administrative şi judiciare de anchetă, rezervându-mi la rândul meu dreptul de a apela la toate mijloacele de apărare a reputaţiei profesionale şi onoarei, grav lezate prin actele ilegale ale ofiţerului în cauză, îndreptate atât împotriva mea, cât şi a instituţiei penitenciare.

Comisar şef de poliţie penitenciară Horia Ştefan Chiş, director Penitenciarul Baia Mare