Extern

Crearea de locuri de muncă în SUA crește în martie, pe măsură ce redresarea crește

Economia SUA a înregistrat o creștere a numărului de angajări în martie, pe măsură ce vaccinarea se răspândește, oficialii au slăbit restricțiile și oamenii au împins să revină la activitățile lor pre-pandemice.

Angajatorii au adăugat peste 900.000 de locuri de muncă determinate de redeschideri la restaurante, baruri, șantiere de construcții și școli.

Câștigurile au fost cele mai mari din august și au contribuit la scăderea ratei șomajului la 6% de la 6,2% în februarie.

Cu toate acestea, ocuparea forței de muncă în general rămâne mult mai mică decât înainte de pandemie.

SUA au pierdut peste 20 de milioane de locuri de muncă în primăvara anului trecut, deoarece virusul a condus la blocări pe scară largă. A recâștigat mai mult de jumătate, dar numărul locurilor de muncă este încă cu mai puțin de 8 milioane față de februarie 2020.

SUA a aprobat miliarde de ajutoare de recuperare, inclusiv un pachet de 1,9 miliarde de dolari (1,4 miliarde de lire sterline) luna trecută, pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile de întrerupere.

Analiștii se așteaptă la o revenire puternică la sfârșitul acestui an, pe măsură ce familiile ies din blocaje cu cerere reținută și, în multe cazuri, economii depuse în timpul pandemiei.

Estimările sugerează că rata de creștere în 2021 ar putea atinge 6% sau mai mult, iar secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că speră că aproape anul complet de ocupare ar putea reveni anul viitor.
sursa