De la plata gazelor în ruble, la votul împotriva României în Schengen

Austria a ramas singura tara din UE care se opune vehement intrarii Romaniei in Schengen. Curios, atunci cand toata lumea se uita cu ochi rai spre Olanda, am descoperit ca de fapt “inamicul” era mult mai aproape de granite decat credeam. Totusi de unde vine aceasta aversiune a Austriei fata de Romania, in conditiile in care cele doua tari deruleaza anual afaceri de zeci de miliarde de euro? Intr-o analiza extinsa va prezentam mai jos cum a ajuns Austria sa fie influentata puternic de Rusia si de ce majoritatea deciziilor strategice ale politicienilor vienezi sunt in realitate dictate strict de catre Moscova.
Austria este si probabil va ramane pentru mult timp tara adorata de multi romani schiori si pasionati de shopping, dar e bine ca oamenii sa afle de ce austriecii ne vad ca pe o tara de rang secund si de ce vor sa ne tina in continuare la usa Europei. Astazi in ziua in care cancelarul Karl Nehammer a refuzat oficial dreptul Romaniei de a intra in Schengen facem o analiza atenta a cum a ajuns Austria sa fie calul troian al Rusiei in Europa. De ce interesele Moscovei sunt subtil insinuate pe agenda publica a politicienilor din Austria si cum a reusit Putin cu ajutorul a sute de miliarde e euro, pompate prin conductele Gazprom, de-a lungul anilor sa-si cumpere o intreaga clasa politica intr-o tara europeana.

Rusia și Austria au o relație veche și controversată, atunci când vorbim de afaceri și legături dubioase între politicieni austrieci și Vladimir Putin. Asta în timp ce Austria a rămas singura țară care se opune intrării României în Schengen, deși argumentele lor nu stau în picioare, mai ales când vorbim de migrație, întrucât datele Frontex arată că mai puțin de 3% dintre migranții care ajung în Austria au tranzitat România.
Dar este necesar să aruncăm o privire asupra relației dintre Rusia și Austria, și mai ales despre cum Austria plătește în ruble gazul rusesc. Cancelarul austriac a discutat în luna mai cu Putin, telefonic, despre gazul rusesc. Polonia și Bulgaria au refuzat să plătească în ruble, dar Austria a acceptat schema Kremlinului.
La acea dată, comunicatul Kremlinului, despre convorbirea cu Nehammer, menționa că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a-și respecta obligațiile contractuale pentru livrările de gaze naturale către Austria, țară care importă din Rusia 80% din necesarul său de gaze.

Citește și: Trump lansează un avertisment către Putin în legătură cu Ucraina: „Calea ușoară sau calea grea”

Tot atunci, grupul austriac OMV a anunțat că va plăti pentru gazul rusesc conform schemei indicate de Kremlin, în condițiile în care Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pentru că cele două țări nu au fost de acord să plătească în ruble.

Iar același cancelar austriac, care iată, nu vrea România în Schengen, a afirrmat atunci că deocamdată nu se poate renunța la gazul rusesc pentru că țările europene sunt dependente de el. Austria nu este singura care are argumente împotriva embargoului impus de UE, a adăugat Nehammer, invocând pozițiile Germaniei și Ungariei.

Citește și: Tragedie în Italia: Un român a căzut într-un râu și a murit

Analizam mai jos punctual episoadele care arata cat de strans este legata Austria de Rusia si de ce este dispusa sa faca aproape orice “sacrificiu” de dragul influentei economice pe care Rusia o are asupra unei tari din UE.

sursa

Citește și: Tragedie în Turcia: Cel puțin 76 de morți într-un incendiu devastator la un hotel din stațiunea Kartalkaya

Lasă un răspuns