Extern

Deputații UE Urgentează Deschiderea Negocierilor de Aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Deputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să accelereze procesul de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova, dorind ca decizia să fie luată în cadrul reuniunii programate pentru 14-15 decembrie scrie realitatea.net

Într-o rezoluție adoptată, europarlamentarii subliniază importanța extinderii Uniunii Europene, considerând-o un instrument geopolitic crucial și o investiție strategică în pace și securitate.

Rezoluția recunoaște, de asemenea, voința politică a altor țări, propunând deschiderea discuțiilor de aderare și cu Bosnia-Herțegovina, iar Georgiei i se recomandă să obțină statutul de țară candidată. Cu condiția îndeplinirii măsurilor de reformă, Parlamentul European încurajează începerea negocierilor de aderare rapidă.

Deși eurodeputații salută interesul crescut pentru aderarea la UE și eforturile depuse de țările candidate, ei subliniază necesitatea respectării criteriilor de la Copenhaga.

Aceștia insistă asupra unui angajament consecvent și durabil față de democrație, statul de drept, drepturile omului, precum și respectarea și protecția minorităților.

Dată fiind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, extinderea este considerată și mai vitală din punct de vedere strategic. Eurodeputații afirmă că procesul reprezintă un instrument puternic al UE, investind în pace, securitate și democrație pe întregul continent. Ei solicită stabilirea unor termene clare pentru finalizarea negocierilor de aderare până la sfârșitul deceniului.

Rezoluția a fost adoptată cu 468 de voturi pentru, 99 împotrivă și 58 de abțineri. De asemenea, deplâng declarațiile prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, considerându-le un obstacol pentru procesul de extindere a UE.