Extern

Elveția votează pentru a interzice acoperirea feței în public

Alegătorii elvețieni au aprobat interzicerea acoperirii faciale complete, inclusiv niqab și burqa în aproape toate locurile publice, într-un referendum strâns contestat duminică.

Rezultatul înseamnă că acoperirea feței va fi interzisă în toate locurile accesibile publicului, inclusiv pe străzi, în birourile publice, în transportul public, în restaurante, magazine și în mediul rural.
Controversata propunere a obținut sprijinul a 51,21% dintre alegători și a majorității celor 26 de cantoane ale țării, potrivit rezultatelor oficiale provizorii publicate de guvernul federal.

Singurele excepții includ lăcașurile de cult și alte locuri sacre. Acoperirile pentru față vor fi permise, de asemenea, dacă sunt purtate din motive de sănătate și siguranță, din cauza vremii și în situațiile în care se consideră un „obicei local”, cum ar fi la carnavaluri, conform textului propunerii publicat de Guvernul federal.
Nu vor exista excepții suplimentare, de exemplu pentru turiști, se spune în documentul guvernamental.
Propunerea, prezentată de mai multe grupuri, inclusiv Partidul Popular Elvețian de dreapta, nu menționează în mod specific islamul, dar a fost denumită „interdicția burqa” în mass-media elvețiană.
sursa