Extern

Forța NATO din Kosovo, pregătită să intervină

Forța NATO din Kosovo (KFOR) este pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, miercuri, după discuția pe care a avut-o cu președintele sârb Aleksandar Vucic.
Înaltul oficial nord-atlantic a anunțat miercuri că a discutat cu președintele Serbiei despre tensiunile din nordul Kosovo.

„Toate părțile trebuie să se angajeze constructiv în dialogul mediat de UE și să îl rezolve divergențele prin diplomație. NATO – KFOR este pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol, bazat pe mandatul său ONU”, a scris Jens Stoltenberg
Potrivit NATO, KFOR este desfășurată în prezent în Balcani pentru a menține un mediu sigur, libertatea de mișcare, prezența civilă internațională și alte organizații internaționale. ONU, UE și alți actori internaționali continuă să susțină dezvoltarea unui Kosovo stabil, democratic, multietnic și pașnic, a mai spus Alianța Nord-Atlantică în descrierea de pe site-ul său oficial.

Forța NATO pentru Kosovo are în subordine 3.770 de militari, printre care 68 de militari români și circa 42 de militari din Republica Moldova, a precizat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Anunțul KFOR, adică al forței NATO pentru Kosovo, care are în subordine 3.770 de militari, printre care 68 de militari români și în jur de 42 de militari din Republica Moldova, a detensionat oarecum situația, în sensul că de pildă trupele italiene de menținere a păcii deja au fost vizibile în interiorul localității și în jurul localității Mitrovica”, declara analistul militar român.

sursa