Extern

Germania: Decizia luată la Berlin după tensiunile militare din Marea Neagră

Ministerul german al Apărării anunță că țara va cumpăra avioane de patrulare maritimă. Cele cinci avioane de tip Boeing P-8A valorează 1,1 miliarde de dolari. Decizia vine în contextul recentelor tensiuni militare din Marea Neagră, dar și a exercițiilor militare fără precedent derulate în diferite zone din Europa.
Ministerul german al Apărării anunță că Germania va cumpăra cinci avioane de patrulare maritimă. După ce ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii, comisia pentru buget a Parlamentului a dat undă verde achiziției, contractul poate fi semnat.

Această, în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro, serveşte nevoii urgente de a menţine o capabilitate pentru recunoaşterea maritimă cu rază lungă de acţiune şi vânătoarea de submarine”, a arătat ministerul.

Avioanele ar putea fi livrate rapid
Kramp-Karrenbauer a spus că este opimistă că Boeing va putea să livreze rapid avioanele, în pofida dificultăţilor întâmpinate în alte programe de apărare, în special că nu este implicată o nouă dezvoltare pentru avionul P-8A.

Avioanele vor oferi o înlocuire interimară pentru flota îmbătrânită de avioane Lockheed P-3C Orion.

Kramp-Karrenbauer a mai afirmat că Germania rămâne dedicată dezvoltării unui înlocuitor pe termen lung al avionului Lockheed P-3C Orion, în colaborare cu Franţa, în cadrul programului Maritime Airborne Warfare System (MAWS).

Germania a trimis două avioane de luptă în România
Reamintim că Germania a trimis, de curând, două avioane luptă în România. Două avioane Eurofighter aparținând Forțelor Aeriene Germane au decolat, joi, 24 iunie, spre România, în scopul supravegherii spațiului aerian de-a lungul flancului sud-estic al NATO.

Cele două aeronave din cadrul Escadrilei Tactice 71 a Luftwaffe, ”Richthofen”, au decolat dimineața de la baza aeriană din Wittmund (landul Saxonia Inferioară), au confirmat Forțele Aeriene la Berlin.

În noiembrie anul trecut, Luftwaffe a comandat 38 de avioane Eurofighter la constructorul de avioane Airbus, contractul având o valoare de circa 5,5 miliarde de euro. Comanda are în vedere 30 de exemplare de avioane Eurofighter monoloc și 8 exemplare cu două locuri.

Ministrul federal al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, dorește ca noile aparate de zbor să înlocuiască avioanele mai vechi ale Luftwaffe. Proiectul, cunoscut și sub numele de Quadriga şi care vizează inclusiv piese de schimb și echipamente, a fost aprobat anul trecut de comisia de apărare a Bundestag-ului german. Deciziile privind continuarea achiziţiilor vor fi luate probabil după alegerile parlamentare federale din Germania din septembrie.

sursa