Extern

Jens Stoltenberg: „Ucraina va deveni membră NATO….”

Ucraina va fi membră NATO, însă planul este „pe termen lung”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precizând că prioritatea este ca acum această țară să-și păstreze independența și suveranitatea.
Ţările NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianţei, dar în acelaşi timp este o perspectivă pe termen lung”, a afirmat Jens Stoltenberg în cadrul unei vizite în Finlanda.

Jens Stoltenberg spune că trebuie creat un mecanism pentru a fi evitată orice invazie pe viitor.
Aderarea Ucrainei la NATO a dezaprobată de Moscova, care a invocat riscul ca o astfel de aderare să se producă pentru a-şi justifica invazia.

Problema actuală este să ne asigurăm că Ucraina rămâne o naţiune independentă şi suverană şi pentru asta trebuie să susţinem Ucraina”, a declarat în faţa presei Jens Stoltenberg.

Războiul preşedintelui Putin în Ucraina continuă şi nu există niciun semn că îşi schimbă planurile. El vrea să controleze Ucraina şi nu se pregăteşte de pace, ci de război. Trebuie, de asemenea, să găsim mecanisme pentru a ne asigura că preşedintele Putin şi Rusia nu invadează Ucraina încă o dată”, a spus şeful alianţei militare occidentale.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zlenski, a anunțat, în septembrie 2022, că țara sa depune oficial cererea de aderare la NATO „printr-o procedură accelerată”, ca răspuns la anexarea de către Rusia a regiunilor Donețk, Luhans, Herson și Zaporojie, mișcare nerecunoscută de comunitatea internațională.

sursa