Social

Ministrul Fondurilor Europene: „Studenții vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro fiecare, pentru dezvoltarea afacerilor”

Ministrul Fondurilor Europene: "Studenții vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro fiecare, pentru dezvoltarea afacerilor"
Ministrul Fondurilor Europene: „Studenții vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro fiecare, pentru dezvoltarea afacerilor”

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat duminică seara că studenții, masteranzii și doctoranzii din România vor putea beneficia de granturi cuprinse între 40.000-100.000 de euro pentru finanțarea propriilor proiecte de afaceri, în cadrul unui program finanțat cu fonduri europene, cu o valoare ce ar putea ajunge la 150 de milioane de euro.

“Este o noutate pentru studenți, pentru masteranzi și doctoranzi, pentru că de această dată pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea propriilor lor afaceri. Este un program care în primă etapă are 20 de milioane de euro, urmând ca pe măsură ce se depun cererile de finanțare posibilitatea de suplimentare să ajungă la nivelul programului de 150 de milioane de euro.

Beneficiază de un grant care are o valoare minimă de 40.000 de euro, până la 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă nou create, așa încât studenții pot să acceseze acești bani după ce au parcurs în prealabil cursul de antreprenoriat și și-au elaborat planul de afaceri, urmând ca mai apoi cele mai multe planuri de afaceri să fie selectate pentru a fi finanțate din fonduri europene.

Este o șansă a lor pentru ca să-și poată valorifica cunoștințele pe care le-au dobândit în timpul facultății, dar și a noastră ca țară ca să putem beneficia de cunoștințele pe care le au din timpul facultății și să le putem transfera în piață sub forma acestor planuri de afaceri și acestor business-uri pe care ei le propun pentru a fi implementate”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, la Digi24.

Acesta a subliniat că programul a fost inițiat în condițiile în care Comisia Europeană obligă România să utilizeze 15% din fondurile alocate pentru proiecte de tineret

“Este un pachet de măsuri pe care Comisia Europeană l-a anunțat iar noi avem obligația ca 15% din fonduri să le utilizăm pentru partea de susținere a tinerilor și mai ales în zona de antreprenoriat și formare a lor din punct de vedere profesional”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a explicat că cererile pentru finanțare trebuie depuse până pe data de 15 iunie, domeniile vizate sunt cele incluse în Strategia Națională de Competitivitate, de la industria creativă, IT, robotică sau automatizări. De asemenea, cei care vor să obțină granturi ca să își dezvolte afacerea nu vor avea nevoie de finanțare.

Cererile se vor depune începând cu data de 15 iunie la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman. Vreme de două luni de zile, aceste cereri pot fi depuse conform celor anunțate și mai apoi toate etapele pe care le-am amintit se vor parcurge, astfel încât cele mai bune planuri de finanțare ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor să poată fi finanțate din fonduri europene.

Pentru studenți, este foarte important să fie înțeles de către toți că nu este importantă forma de specializare pe care au absolvit-o, este importantă afacerea pe care au propus-o. Iar noi, din punct de vedere al domeniilor unde vrem ca să fie dezvoltate aceste afaceri le raportăm la Strategia Națională de Competitivitate. De la industria creativă, la IT, robotică, automatizări industriale, toate sunt domenii de la care așteptăm cu interes planurile de afaceri pe care studenții le propun. Nu este nevoie de cofinanțare. Este 100% grant de la UE”, a mai adăugat Marcel Boloș.

sursa